Priština: Vučić nam preti ratom, NATO i EU da reaguju

© AP Photo / Visar KryeziuVjosa Osmani
Vjosa Osmani - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vjosa Osmani, v. d. predsednika privremenih institucija u Prištini, zatražila je da NATO i EU reaguju nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prema njenim rečima, uporedio sukob u Nagorno-Karabahu sa situacijom na Kosovu. Prema njenom tumačenju, tom izjavom Vučić „Prištini preti ratom“.

Ona je na svom Tviter profilu Vučićevu izjavu da je sukob u Nagorno Karabahu pokazao kako zamrznuti konflikt, kada se odmrzne, može da preraste u pravu katastrofu, ocenila kao pretnju, prenosi Tanjug.

​„Očekujem da će Evropska unija i NATO odgovoriti na ovu pretnju ratom, koju je izneo Vučić“, napisala je Osmani.

Na Vučićevu izjavu reagovala je i ministarka spoljnih poslova Meljiza Haradinaj Stubla, koja tvrdi da predsednik Srbije preti svim zemljama u okruženju.

​„Nakon podsticanja borbe u Nagorno Karabahu sa oružjem napravljenim u Srbiji, Vučić, Miloševićev ministar informisanja, sada preti svim NATO članicama iz okruženja da će se i dalje vojno pripremati za nove ratove na Balkanu“, napisala je ona na Tviteru.

Petković: Histerična reakcija Prištine

Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM, rekao je da „zamrznuti konflikt nikome nikad nije doneo ništa dobro, a to što deo političara u Prištini našu težnju za kompromisnim rešenjem doživljava kao pretnju, najbolje govori kako mnogi na Kosovu i Metohiji zapravo vide dijalog“.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Da se na Kosovu ne desi Karabah /video/

On navodi da je šteta za žitelje Kosova i Metohije što deo albanskih političara u Prištini i dalje živi u devedesetim godinama prošlog veka, jer bi, kako kaže, „na primeru srpskog ubrzanog ekonomskog razvoja, koji je delom generisan miroljubivom politikom Beograda, mogli da nauče šta znači živeti u skladu sa vremenom“.

Histerična reakcija Prištine na delove današnjeg obraćanja predsednika Aleksandra Vučića nije polemika sa predsednikom Srbije, već sa stereotipima o Srbiji koje Priština planski pothranjuje“, navodi Petković, te dodaje da je ključna poruka Vučića danas bila da je Srbiji i srpskom narodu najvažniji mir i da su albanski predstavnici u Prištini jednako zainteresovani za mir, oni bi morali da pozdrave i podrže takvo opredeljenje Beograda.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala