Preminuo Mirko Babić, Dragojlo iz serije „Selo gori, a baba se češlja“

© Foto : V.Danilov/NovostiMirko Babić
Mirko Babić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Glumac Mirko Babić, koji je javnosti najpoznatiji po ulozi Dragojla u seriji „Selo gori, a baba se češlja“, preminuo je u 72. godini.

Mirko Babić je bio prvak drame najstarijeg pozorišta u Srbiji, Knjaževsko-srpskog teatra.

Gledali smo ga kao Šekspirovog Kralja Lira, Ivana Karamazova Dostojevskog, u Mihailovićevim „Tikvama“ i kao Čedu u Nušićevoj „Ministarki“, podseća RTS.

Šira javnost najviše ga pamti kao Dragojla u seriji „Selo gori, a baba se češlja“, autora Radoša Bajića, a ostaće upamćena njegova čuvena replika: „Mislim, nemoj da se ljutiš“.

„Osvanuo je težak, tužan i veoma sumoran dan. Srbija je ostala bez još jednog velikog čoveka. Napustio nas je moj brat, veličanstveni glumac i odani prijatelj, prvak drame Narodnog pozorišta ‘Joakim Vujić’ u Kragujevcu, prvak dobrote, plemenitosti i lepote… Naš dragi Mirko… Ne zna se — da li je bio veći i bolji umetnik ili čovek? Rekao bih — bio je i jedno i drugo… Jedinstven, grandiozan i neponovljiv… Nemoj da se ljutiš… i počivaj u miru dragi moj Dragojlo…“, objavio je Radoš Bajić.

Mirko Babić je rođen u Kragujevcu. Sa diplomom beogradske Akademije za pozorište 1973. godine, umesto prestoničkih scena, izabrao onu sa koje su i pre njega u svet teatra uplovili najveći jugoslovenski glumci.

Nosilac je brojnih priznanja za svoj rad, među kojima je i statueta „Joakim Vujić“, koju Knjaževsko-srpski teatar dodeljuje za izuzetan doprinos pozorišnoj umetnosti.

Srpska pravoslavna crkva ga je 2013. odlikovala Ordenom Svetog Save drugog reda.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala