Nagrade Udruženja baletskih umetnika Srbije Biljani Njegovan i Konstanci Makras

© Foto : Jelena Janković„Gradovi kojih više nema“ u izvođenju igrača „Bitef dens kompanije“
„Gradovi kojih više nema“ u izvođenju igrača „Bitef dens kompanije“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nagrada za životno delo Udruženja baletskih umetnika Srbije (UBUS) pripala je primabalerini Biljani Njegovan, a nagrada „Dimitrije Parlić“ za najbolju koreografiju u sezoni 2018/2019. i 2019/2020. dodeljena je koreografkinji Konstanci Makras za predstavu „Gradovi kojih više nema“ u izvođenju „Bitef dens kompanije“.

Izgaranjem i ljubavlju stvorila uloge za pamćenje

Žiri, koji su činili koreografi, pedagozi i igrači Sanja Krsmanović Tasić, Danica Arapović, Milica Pisić, Dejan Kolarov i Miloš Kecman, odlučio je da u godini u kojoj se obeležava sedam decenija Baleta Srpskog narodnog pozorišta, nagradu za životno delo UBUS-a preda, kako je navedeno u obrazloženju, u ruke novosadske primabalerine, vredne, marljive i pouzdane Biljane Njegovan.

© Foto : Branislav LučićBiljana Njegovan
Nagrade Udruženja baletskih umetnika Srbije Biljani Njegovan i Konstanci Makras - Sputnik Srbija
Biljana Njegovan

„Kao talentovanoj učenici rano su joj pružene šanse i prilike koje je znala da iskoristi radom, izgaranjem i ljubavlju i pretoči u značajna ostvarenja, uloge koje se pamte, a u kojima je, što je izazov za svakog scenskog umetnika, umela da bude različita, drugačija. Biljana je bila vesela i koketna Liza (’Vragolanka‘), lirska i suptilna Žizela (’Žizela‘), nestašna i vragolasta Pipi (’Pipi Duga Čarapa‘), ali i Crna i Bela labudica (’Labudovo jezero‘), kao i Stamena, u istoimenom komadu. Bila je i Biljana u ’Ohridskoj legendi‘ na otvaranju nove zgrade SNP-a (1980). Zapažene su i njene interpretacije Kleopatre, Dvojke, Luize i Kitri...“, istakao je žiri.

U obrazloženju je navedeno da Biljanu Njegovan pamte i generacije kojima je kao pedagog prenosila svoja znanja stečena kroz rad, znoj i osmehe na sceni SNP-a, na kojoj je sopstvenim zalaganjem dizala ugled celog ansambla, ali i ona znanja i veštine stečene na prestižnoj Akademiji ruskog baleta A. J. Vaganova u Sankt Peterburgu.

„Mišljenja smo da našoj igračkoj — baletskoj profesiji trebaju ličnosti poput Biljane Njegovan, koje su pravi predstavnici svoje profesije i profesionalci koji se ne štede ma kom segmentu igre se davali. Mladim generacijama želimo da se ugledaju na utaban put vrednog, pregalničkog davanja umetnosti igre“, navedeno je u obrazloženju.

Traumatični doživljaji srpske i nemačke istorije kroz ples

Nagrada „Dimitrije Parlić“ za najbolju koreografiju u sezoni 2018/2019. i 2019/2020. većinom glasova dodeljena je koreografkinji Konstanci Makras za predstavu „Gradovi kojih više nema“.

„Predstava svojom složenom i u delovima nezgrapnom dramaturgijom pokušava da ujedini snažnim jezikom plesnog teatra teme traumatičnih doživljaja nemačke i srpske istorije, bombardovanje Drezdena 1945. i NATO bombardovanje Srbije 1999, kao i traumatično iskustvo ratova devedesetih. Ova arhitektura sećanja i istorije pred očima gledaoca izranja ispisana sugestivnim, izražajnim telima igrača ’Bitef dens kompanije‘, budeći u nama emocije, lična sećanja, otkrovenja i introspekcije sopstvenog suočavanja sa traumama koje smo doživeli, kao kolektivno iskustvo“, istakao je žiri.

Specijalna nagrada za inovativni pristup u savremenom plesnom teatru ovoga puta nije dodeljena.

Povodom dana rođenja proslavljenog koreografa Dimitrija Parlića (23. oktobar), UBUS tradicionalno u ovo doba godine nagrađuje igrače i koreografe za doprinos umetničkoj igri u našoj zemlji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala