„Mučna noć, klinika dupke puna“: Alarmantno u srpskim bolnicama, raste broj teško obolelih

© Sputnik / Dejan SimićUlaz za hitan prijem u Zemunsku bolnicu
Ulaz za hitan prijem u Zemunsku bolnicu - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Srbiji je juče bio najgori dan od pojave virusa korona - još 21 pacijent je preminuo od kovida 19, a virus je registrovan kod još 3.536 osoba. Bolnice širom Srbije rapidno popunjavaju svoje kapacitete, broj teško obolelih od kovida 19 se povećava, a raste i broj zaraženih medicinara.

U našoj zemlji je zbog zaraze korona virusom, prema poslednjim podacima, oko 3.000 hospitalizovanih pacijenata, dok se 143 osobe nalaze na respiratoru.

Privremena kovid bolnica u beogradskoj „Štark areni“ se ubrzano puni. Trenutno je smešteno 447 pacijenata, a ukupno je 510 kreveta.

Koordinator ove privremene bolnice dr Vlado Batnožić rekao je za RTS da je 250 pacijenata na kiseoniku i da je reč o dosta ozbiljnim pacijentima sa jednostranom ili obostranom upalom pluća koji zahtevaju ozbiljnu kliničku terapiju.

„Mučna noć je iza nas“

Dr Ivana Milošević, zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, rekla je da je za 24 sata na toj klinici bilo 288 pregleda. 

„Mučna noć je iza nas. Bilo je 288 pregleda. Klinika je dupke puna, 12 bolesnika je na respiratoru. Imali smo noćas i dva smrtna ishoda. Imamo osam slobodnih respiratora, sva odeljenska mesta su puna“, izjavila je Miloševićeva. 

Najteži dan u KBC Bežanijska kosa

Direktorka KBC Bežanijska kosa dr Marija Zdravković kaže da je sreda bila najteži dan u prijemno-trijažnoj ambulanti te zdravstvene ustanove, da su pregledali oko 300 pacijenata, a da je ranije bilo oko 120 kovid pregleda.

Zdravkovićeva je za TV Pink navela da su morali da zbrinu sve pacijente koji imaju pozitivan pi-si-ar test, ali i pacijente koji imaju izražene tegobe, a nemaju potvrđeno prisustvo virusa u organizmu.

Situacija je vrlo teška, ali pod kontrolom. Još imamo mesta na teritoriji Srbije za bolničko zbrinjavanje pacijenata, ali su kapaciteti sve manji“, istakla je Zdravkovićeva.

Navodi da je u KBC Bežanijska kosa 12 odsto pacijenata sa teškom kliničkom slikom i da su oni u jedinicama intenzivne nege, dok je 10 pacijenata intubirano (na respiratoru).

Nestabilno u Novom Sadu

Nestabilna epidemiološka situacija je i u Novom Sadu, gradu koji je odmah iza Beograda po broju novozaraženih.

U Kliničkom centru Vojvodine (KCV) pacijenti se nalaze na pet klinika. Pored te institucije, obolele od kovida 19 prima i vojna bolnica u Petrovaradinu, gde se trenutno leči 25 pacijenata. U KCV se leči 205 pacijenata.

Dr Vesna Turkulov, direktorka Infektivne klinike u KCV, rekla je da je u KCV 16 pacijenata na mehaničkoj ventilaciji. 

Nikad više zaraženih i umrlih u Srbiji od virusa korona

Prilično je teška klinička slika. Pacijenti koji dolaze ovih dana jesu pacijenti koji su kod kuće oko sedam dana bili bolesni i imaju pogoršanje. Mnogo veći broj pacijenata se leči kod kuće u ambulantnim uslovima. Ponadali smo se u početku da će biti blaža klinička slika, ali klinička slika nimalo nije lakša nego u prethodnim talasima“, istakla je dr Turkulov.

Ponovo veliki pritisak na anesteziologe u Nišu

Direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Kliničkog centra Niš, dr Radmilo Janković, kazao je na toj klinici skoro 50 lekara u jedinici intenzivne nege.

„Ponovo je veliki pritisak na anesteziologe – 35 pacijenata, čak 20 na mehaničkoj ventilaciji“, kazao je Janković.

Dupliran broj zaraženih u Jablaničkom okrugu

U poslednja 24 sata, prema podacima Zavoda za javno zdravlje Leskovac, u Jablaničkom okrugu detektovano je 35 novih slučajeva zaraženih od kovida 19, što je znatno uvećanje u odnosu na juče kada je bilo 16 novoobolelih. Među novoobolelima je najviše građana Leskovca - njih 20.

U Vranju hospitalizovano 50 pacijenata

U kovid bolnicama Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovano je 50 pacijenata, od kojih su 44 pozitivna na korona virus.

Sa bronhopneumonijom je 49 pacijenata, na kiseoniku 28. Otpuštena su četiri pacijenta. Trenutan broj slobodnih bolničkih postelja je 130, saopštio je gradski štab.

U domu za stare u Surdulici još zaraženih i korisnika i zaposlenih

U Domu za stare u Surdulici potvrđeno je prisustvo korona virusa kod još desetoro korisnika i petoro zaposlenih.

Ukupno je obolelo 25 osoba iz te ustanove. Epidemiolozi su testirali sve korisnike i zaposlene - 105 osoba i svi oboleli zaposleni su u kućnoj izolaciji, a korisnici su smešteni u kovid bolnicu.

Sprovodi se epidemiološki nadzor u Domu, a obavljena je i dezinfekcija ustanove.

Koronavirus je potvrđen i u Centru za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite u Vranju, potvrdio je epidemiolog doktor Slađan Stanković iz Zavoda za javno zdravlje u tom gradu. Tamo su obolele tri osobe, jedan korisnik i dvoje zaposlenih.

Rekordan broj pregleda u Šapcu

Poslednjih dana u kovid ambulanti u Šapcu je pregledan rekordan broj pacijenata.

Direktorka Doma zdravlja u Šapcu, dr Jasmina Stanković, rekao je za RTS da je u poslednja tri dana bilo više od 280 pregleda.

„To su pacijenti od 20 do 50 godina sa lakšom kliničkom slikom. Ima i pacijenata i sa srednjeteškom slikom, sve više ih je sa upalama pluća što se vidi i po broju hospitalizovanih“, navela je Stankovićeva.

U kovid ambulanti je, ističe, povećan broj zdravstvenih radnika. 

Virus korona RNK - Sputnik Srbija
Otkriven tajanstveni „gen u genu“ u koroni

Od pacijenata koji se javljaju na pregled, procenat pozitivnih je, napominje, išao do 50 odsto, a u poslednja tri dana i do 70 odsto.

Apeluje na građane da se odmah jave na pregled ako im se pojave simptomi.

U Šabačkoj bolnici na lečenju je 70 pacijenata, četiri se nalaze u respiratornoj jedinici.  Prema poslednjim podacima u Mačvanskom okrugu je 98 obolelih, u Šapcu 44. Aktivno obolelih u tom gradu je 418.

Zaraženi lekari i sestre

U Somboru je je od kovida 19 obolelo 12 lekara i 25 medicinskih sestara.

Iz bolnice navode da će raditi u nešto smanjenom obimu kako virus ne bi jače ušao u tu zdravstvenu ustanovu.

U Šabačkoj bolnici zaražena su 24 zaposlena, a deset iz Doma zdravlja.

Vanredna situacija u Vlasotincu

Krizni štab opštine Vlasotince proglasio je vanrednu situaciju zbog sve većeg broja inficirani koronavirusom.

Samo u poslednja dva dana je 20 novozaraženih. Vanredna situacija je na snazi 14 dana.

Zabranjeno je organizovanje svih proslava i manifestacija, rad ugostiteljskih objekata posle 21 sat i naložena pojačana dezinfekcija javnih površina.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala