Lavrov kritikuje Berlin i Pariz: Podviknite Zelenskom, dosta je gledanja kroz prste!

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija ima ogromne pritužbe na račun Berlina i Pariza povodom rešavanja situacije u Ukrajini, važno je da Nemačka i Francuska nateraju Kijev da poštuje Minske sporazume i da prestanu da mu gledaju kroz prste, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Imamo ogromne pritužbe na račun naših nemačkih i francuskih kolega o Ukrajini. Znate, skrivanje iza pet principa Evropske unije koji glase da će sa Rusijom sve biti u redu čim ispuni Minske sporazume, već se graniči sa diplomatskim nepoštenjem“, rekao je on u intervjuu za ruske i strane medije.

Lavrov je pozvao Berlin i London da utiču na Kijev da poštuje ono što je dogovoreno na samitu u Parizu.

„Pre nego što gledaju kroz prste takvom pristupu Ukrajine usmerenom na podrivanje Minskih sporazuma, potrebno je da Berlin i Pariz podignu ton i pozovu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i njegov tim da poštuju ono što je rečeno pre skoro godinu dana na pariskom samitu u normandijskom formatu. Nema alternative Minskim sporazumima. Dok to ne bude učinjeno, smatraćemo da Berlin i Pariz povlađuju uništavanju onoga što je napravljeno njihovim rukama, što će biti već druga izdaja sopstvenih dogovora“, istakao je ruski ministar.

Prema rečima Lavrova, prva „izdaja“ dogodila se u februaru 2014. godine, kada su Nemačka, Francuska i Poljska potpisale protokol o regulisanju situacije između bivšeg ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča i opozicije, zatim im je opozicija „pljunula u lice“ i pocepala njihove potpise, a predstavnici EU su prosto utihnuli i priznali nezakonito oduzimanje vlasti oružanim neustavnim državnim prevratom“.

Prelaz Jelenovka između Ukrajine i Donjecke Narodne Republike - Sputnik Srbija
Rusija: Kijev sabotira izlaz iz pregovaračkog ćorsokaka o Donbasu

Podsetimo,  stalni predstavnik Rusije u kontakt-grupi za Donbas Boris Grizlov rekao je u sredu da akcioni plan za rešavanje sukoba na istoku Ukrajine, koji je predložila ukrajinska delegacija, protivreči Minskim sporazumima i da se može smatrati korakom ka potpunom odustajanju od tih sporazuma

Ranije je delegacija Kijeva na sastanku trilateralne kontakt-grupe o Donbasu odbila da razmatra nacrt „mape puta“ za rešavanje problema.

Pariski samit

Na pariskom samitu, prvom za tri godine, strane su sačinile zajedničko saopštenje i dogovorile se da se ponovo sastanu za četiri meseca u Berlinu kako bi se nastavio rad na normalizaciji situacije u Donbasu.

Istaknuto je da su Minski sporazumi i dalje baza za rad u okviru „normandijskog formata“, predviđeno je povlačenje snaga na tri lokacije u Donbasu do kraja marta ove godine, a lideri su takođe apelovali da se osigura prekid vatre.

Proces normalizacije situacije u Donbasu odvija se u okviru Minske kontakt grupe koja je od septembra 2014. usvojila već tri dokumenata koji prediđaju korake za smanjenje tenzija u Donbasu. Ipak, do razmene vatre između dve strane dolazi i dalje uprkos dogovoru o primiriju.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala