„Roskosmos“ započeo izradu motora za višekratne rakete „Krilo-SV“

© POOL / Uđi u bazu fotografijaGeneralni direktor ruske svemirske korporacije "Roskosmos" Dmitrij Rogozin
Generalni direktor ruske svemirske korporacije Roskosmos Dmitrij Rogozin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Projektni biro za hemijsko inženjerstvo „Isajev“ (deo „Roskosmosa“) započeo je izradu motora rakete za višekratnu upotrebu „Krilo-SV“, saopštila je za Sputnjik pres služba kompanije.
„U skladu sa projektnim zadatkom 'Projektni biro za hemijsko inženjerstvo A.M. Isaeva' 2. novembra je počela sa radom laboratorija Fonda za napredna istraživanja na razvoju kriogenog motora za eksperimentalni demonstrator višekratnih raketa „Krilo-SV“, rekla je pres služba kompanije.

Glavni izvršilac projekta je CNIIMAŠ, koji je odgovoran za ukupan razvoj rakete. Ranije je objavljeno da bi raketni motor nosi ime „Vihor“.

Rad na projektu rakete „Krilo-SV“ nastao je pre nekoliko godina, a u februaru 2020. godine započeo je razvoj demonstratora leta. Letački testovi demonstratora, odnosno njegovo prvo punopravno lansiranje, zakazano je za 2023. godinu

Krilo-SV“ je raketa za višekratnu upotrebu. Raketa će biti dugačka šest metara i prečnika 0,8 metara. Demonstrator rakete biće veličine trećine originala. Raketa će se kretati hipersoničnom brzinom do šest maha.
Lansiranje rakete-nosača Sojuz 2.1a sa kosmodroma Vostočni - Sputnik Srbija
Roskosmos: Rusija će napraviti raketu koja će biti drastično bolja od Maskove

Lansiranje je planirano da se izvede sa poligona Kapustin Jar prema Kaspijskom moru. Pretpostavlja se da će se nakon odvajanja druge faze, koja će nastaviti let sa satelitom na brodu, prva faza za ponovnu upotrebu vratiti na kosmodrom koristeći avionski motor.

Ovo je treći pokušaj kompanije „Roskosmos“ da razvije krstareću raketu u svemirske svrhe. Maketa krstareće rakete „Bajkal“ je 2001. godine demonstrirana u Le Buržeu, a početkom 2010. godine, Hruničev centar razvio je projekat MRKS-1, povratnu raketu prve faze za „Angaru“. Nijedan od ova dva projekta nije razvijen, ali se radovi na njima koriste u novom projektu nosača.

Direktor kompanije Tesla Ilon Mask - Sputnik Srbija
Ilon Mask pohvalio Roskosmos zbog rakete za višekratnu upotrebu: Na dobrom ste putu

Direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin je u aprilu 2018. godine rekao da Rusija zbog svog geografskog položaja ne može da stvori rakete kao što su rakete Ilona Maska, ali da mora da koristi šemu za višekratnu upotrebu.

Prema njegovim rečima „Spejs iks“ lansira rakete sa rta Kanaveral i „hvata“ stepene (rakete) na morsku platformu, ali u ruskim uslovima takva platforma ne može da postoji. U oktobru 2019. ponovio je isto, a u aprilu 2020. godine Rogozin je rusku raketu nazvao efikasnijom od rakete „Falkon 9“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala