Ilon Mask pohvalio Roskosmos zbog rakete za višekratnu upotrebu: Na dobrom ste putu

© AP Photo / Susan WalshDirektor kompanije "Tesla" Ilon Mask
Direktor kompanije Tesla Ilon Mask - Sputnik Srbija
Pratite nas
Osnivač kompanije „Spejs iks“ Ilon Mask je projekat višekratnog nosača raketa „Amur“, koji je napravio ruski „Roskosmos“, nazvao „korakom u pravom smeru“.
„Ovo je korak u pravom smeru, ali oni zaista treba da tome teže do 2026. godine“, napisao je Mask na svom Tviter nalogu.

Višekratna upotreba je jedan od glavnih trendova nauke o svemirskim raketama, osmišljen prvenstveno da bi se smanjili troškovi lansiranja. Rusija još uvek nema nosače raketa koji se mogu ponovo upotrebiti.

Ruski mediji ocenjuju da je moguće da se pod „potpunim ponovnim korišćenjem“ u Maskovom tvitu to ne odnosi samo na raketu-nosača, već i na druge elemente rakete.

Dan ranije, „Roskosmos“ je potpisao ugovor sa Raketno-kosmičkim centrom „Progres“. Reč je o nacrtu projekta za novu raketu-nosača „Amur“ koja će biti u stanju da se koristi čak deset puta. „Amur“ ima motor na metan, a prvo lansiranje planirano je za 2026. godinu.

Tragovi satelita iznad Brazila - Sputnik Srbija
Rogozin: Pravi naručilac Maskovih satelita ─ Pentagon

Trenutno „Spejs iks“ u svojoj raketi „Falkon“ koristi tehnologiju koja omogućava višekratnu upotrebu, a prvi put je ovu tehnologiju koristio američki „Blu oridžin“. U isto vreme „Roket lab“ radi na istraživanju istog principa rada na raketi „Elektron“.

U Rusiji pored Raketno-kosmičkog centra „Progres“, rakete za višekratnu upotrebu razrađuje i kompanija „S7“, ali su one niže klase. Pored toga, i kompanije u Kini i Evropi planiraju da naprave rakete za višekratnu upotrebu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala