„Jedna nacija – dve države“: Turska se raduje pobedi Azerbejdžana

© AP Photo / Turkish PresidencyRedžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska se raduje pobedi Azerbejdžana, rekao je turski lider Redžep Tajip Erdogan, istakavši da su u njegovoj zemlji sa uzbuđenjem pratili borbena dejstva azerbejdžanske armije protiv Jermenije i oslobađanje zemalja od okupacije.
„Uložili smo napore, potvrdivši parolu:'Jedna nacija – dve države' i nastavićemo da sledimo taj put. Naša azerbejdžanska braća iz Nagorno-Karabaha ponovo će se vratiti na svoju zemlju“, rekao je turski lider koji se putem video-veze obratio na zajedničkoj ceremoniji sadnje drveća u Ankari i Bakuu.

Premijer Azerbejdžana Ali Asadov zahvalio je predsedniku Turske na podršci Azerbejdžanu.

U ceremoniji u Bakuu je učestvovao i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu, koji je istakao da se tu nalazi po nalogu predsednika Erdogana „kako bi podelio radost zbog pobede bratskog Azerbejdžana“.

Prema njegovim rečima, preostale teritorije će biti vraćene Azerbejdžanu u skladu sa predstavljenim rasporedom, dok je u sledećim fazama planirano oživljavanje tih teritorija.

Čavušoglu je istakao da je Turska uvek uz Azerbejdžan, i to ne samo na rečima.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu - Sputnik Srbija
Turska čestitala Azerbejdžanu „pobedu na frontu i za pregovaračkim stolom“

„Podržavali smo Azerbejdžan na svim platformama, kao što je i Azerbejdžan podržavao nas. Junačka azerbejdžanska vojska je oslobodila zemlje od okupacije. Potpisivani su sporazumi o prekidu vatre. Azerbejdžan je pokazao da je spreman da vrati svoje teritorije i diplomatskim putem. Međutim, Jermenija je svaki put narušavala režim prekida vatre, čineći zločine protiv čovečnosti, ratne zločine, napadajući civile“, rekao je turski diplomata.

Čavušoglu je istakao da je azerbejdžanski narod pokazao čvrstinu, uprkos raketiranjima, podržavajući vrhovnog komandanta Ilhama Alijeva i junačku vojsku.

„Jermenija je platila visoku cenu za kršenje tog primirja, i na kraju je bila primorana da se preda. Godinama smo pozivali da napusti okupirane zemlje. Međutim, Jermenija je izabrala drugačiji put. Na kraju je Azerbejdžan izvojevao veliku pobedu“, naglasio je ministar.

Njegov kolega, ministar spoljnih poslova Azerbejdžana Džejhun Bajramov zahvalio je Turskoj za podršku.

„U poslednja 44 dana stalno smo osećali podršku Turske, turskog naroda, turskih poslanika na čelu sa Vama. Moj brat Mevlut Čavušoglu je posetio Azerbejdžan pet puta u kratkom vremenskom periodu. Još jednom izražavamo zahvalnost“, poručio je azerbejdžanski diplomata.

Podsetimo, ​​ruski predsednik Vladimir Putin, njegov azerbejdžanski kolega Ilham Alijev i jermenski premijer Nikol Pašinjan potpisali su u ponedeljak izjavu o prestanku neprijateljstava u Nagorno-Karabahu od 1 čas (ponoć po moskovskom vremenu).

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala