Turska čestitala Azerbejdžanu „pobedu na frontu i za pregovaračkim stolom“

© Handout .Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu
Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu čestitao je Bakuu na potpisivanju sporazuma o okončanju borbenih dejstava u nepriznatom Nagorno-Karabahu, nazvavši ga „važnom pobedom na frontu i za pregovaračkim stolom“.
„Azerbejdžan je ostvario važnu pobedu i na bojnom polju i za pregovaračkim stolom. Od srca mu čestitam na ovom dostignuću. Ostaćemo jedna nacija, jedno srce sa našom azerbejdžanskom braćom“, napisao je na svom Tviter nalogu.

Ruski predsednik Vladimir Putin, njegov azerbejdžanski kolega Ilham Alijev i jermenski premijer Nikol Pašinjan potpisali su u ponedeljak izjavu o prestanku neprijateljstava u Nagorno-Karabahu od 1 čas (ponoć po moskovskom vremenu).

Učesnici protesta ispred zgrade Vlade Jermenije u Jerevanu - Sputnik Srbija
Nakon noćašnjih protesta u Jerevanu mirno

Prema Pašinjanu, odluka je bila teška, a tekst već zvanično objavljenog dokumenta „neverovatno bolan“ za jermenski narod.

Alijev je sporazume nazvao tačkom na sukob.

U Nagorno-Karabah je poslato 1960 ruskih mirotvoraca, 90 oklopnih transportera, 380 vozila i posebna oprema. Prema potpisanom dokumentu, oni će biti razmešteni na pet godina sa mogućnošću automatskog produženja boravka na petogodišnje periode, ako Jermenija i Azerbejdžan budu saglasni.

Odlazak ruskih mirovnjaka u avionima Il-76 u Nagorno-Karabah - Sputnik Srbija
Ruski mirovnjaci na putu ka Karabahu, deseti avion poleteo iz Rusije /video/

Ranije je saopšteno da su lideri Rusije, Jermenije i Azerbejdžana usvojili zajedničku izjavu o prekidu vatre u Karabahu. Prema izjavi, koju je objavio predsednik Rusije, potpuni prekid vatre počinje 10. novembra, Azerbejdžan i Jermenija zaustavljaju se na zauzetim položajima, a takođe moraju da razmene zarobljenike. 

Nakon objave sporazuma, u Jerevanu su započeli protesti. Uništeno je nekoliko vladinih zgrada.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala