Epilog skandala u Budvi: Zahvalnost srpskim vojnicima prekrivena, da se ne vidi /video/

Pratite nas
Spomen ploča na zidinama starog grada u Budvi prekrivena je danas crnogorskom zastavom. To su učinili okupljeni koji su protestovali zbog najave da će ambasador Srbije Vladimir Božović položiti venac povodom Dana primirja u Velikom ratu i odati počast povodom oslobođenja tog grada 8. novembra 1918. godine.

Na tabli koja je iznad glavnih vrata u Stari grad postavljena 1931. piše: „Na uspomenu dolaska hrabre pobjedonosne Srpske vojske koja poslije junačnih pobjeda oslobodi Budvu, na Mitrovdan 8. novembra 1918. postavlja Opština Budva“.

Iznad tog natpisa uklesane su reči Petra Petrovića Njegoša „Pokolenja, djela sude...“

Protest je počeo jutros, a kako crnogorski mediji javljaju završen je prekrivanjem ploče crnogorskom zastavom.

Među okupljenima je bio i Milija Sekulović, odbornik  SO Budva i predsednik mladih DPS, ali i bivši odbornik Stevan Džaković.

Okupljeni su pevali „Oj, svijetla majska zoro“ i pesme o Krstu Popoviću i uzvikivali „Nije ovo Srbija“, „Crna Gora neće biti obala srpskog mora“.

Građani su postavili crnogorsku zastavu i na bedemima, iznad spomen ploče.

Ambasador Srbije nije došao da položi venac, a kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore pozvali su ga na razgovor i saopštilo stav da je polaganje venaca na Spomen ploču na ulazu u Stari grad Budvu na Dan primirja grubo mešanje u unutrašnje stvari suverene države, istorijski falsifikat, i da shodno, tome tu aktivnost kao zemlja domaćin ne odobravaju i ocenjuju je neprihvatljivom.

Republika Srbija i njena Ambasada u Crnoj Gori, takve tvrdnje i navode su odbacile kao zlonamerne i netačne, a naročito  neutemeljene tvrdnje da je reč o istorijskom falsifikatu, saopšteno je iz ambasade Srbije.

Naveli su i da Dan primirja i Pobede u Velikom ratu treba da bude dan mira i pomirenja i među braćom i među narodima i da zato ostajući čvrsto privržene građenju najboljih bratskih i prijateljskih odnosa Srbije i Crne Gore, ne želeći ničim da to dovode u pitanje odložili su planiranu aktivnost polaganja venca.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala