Asad: Postoje prepreke za povratak sirijskih izbeglica

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Sirije Bašar Asad
Predsednik Sirije Bašar Asad - Sputnik Srbija
Pratite nas
Problem izbeglica u Siriji je veštački, Zapad je na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama stvarao probleme za njihov povratak, izjavio je sirijski predsednik Bašar Asad na Međunarodnoj konferenciji o izbeglicama i interno raseljenim licima.
„Problem izbeglica u Siriji je veštački, jer već dugi niz vekova u Siriji ne postoji fenomen masovne imigracije. Zapadni režimi predvođeni američkim nastavljaju da stvaraju uslove za pojavu fenomena sirijskih izbeglica i probleme za njihov povratak. Danas imamo nekoliko miliona izbeglica koje žele da se vrate", izjavio je on.
Predsednik Sirije Bašar Asad - Sputnik Srbija
Asad: Da konferencija urodi plodom i da se izbeglice vrate kući

„Nastavljamo naporno da radimo na povratku izbeglica koje žele da učestvuje u obnavljanju domovine. Postoje velike prepreke, pored pritiska kojem su sirijske izbeglice izložene u inostranstvu da bi sprečile njihov povratak, tu su i nezakonite ekonomske sankcije i blokade koje je nametnuo američki režim ili njegovi saveznici“, rekao je Asad tokom obraćanja na konferenciji.

Na konferenciji je specijalni predstavnik ruskog predsednika za Siriju Aleksandar Lavrentjev pročitao obraćanje ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u kome se napominje da je odbijanje Sjedinjenih Američkih Država da učestvuje na konferenciji u Damasku dokaz dvostrukih standarda prema Siriji.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Sirije Bašar Asad - Sputnik Srbija
Putin i Asad o izbeglicama: Sada dobre šanse za masovni povratak

U Damasku je danas otvorena Međunarodna konferencija o izbeglicama i interno raseljenim licima. Forum, koji je organizovalo sirijsko rukovodstvo uz učešće Rusije, trajaće dva dana.

Konferenciji prisustvuju predstavnici Ujedinjenih nacija, Crvenog krsta, kao i diplomate iz dvadesetak zemalja.

Oružani sukob u Siriji traje od 2011. godine. Krajem 2017. godine objavljena je pobeda protiv terorističke grupe DAEŠ u Siriji i Iraku. U nekim oblastima zemalja nastavlja se čistka militanata. Trenutno je u prvom planu političko poravnanje, obnova Sirije i povratak izbeglica.

Pročitajte još:



Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala