Asad: Da konferencija urodi plodom i da se izbeglice vrate kući

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Sirije Bašar Asad
Predsednik Sirije Bašar Asad - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sirijci očekuju od Međunarodne konferencije o izbeglicama i interno raseljenim licima rezultate u praksi, izjavio je sirijski predsednik Bašar Asad tokom video-konferencije sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.
„Veliku nadu polažemo na ovu konferenciju i nadamo se da će biti rezultata u praksi. Sirijci ne samo da su spremni, već i sa velikim entuzijazmom žele da primene u praksi dogovore u narednih nekoliko meseci neposredno nakon ove konferencije. Znamo da veliki deo izbeglica podržava sirijska vlada, ali, nažalost, uslovi im trenutno ne dozvoljavaju da se vrate. Cenimo interesovanje drugih zemalja da učestvuju u ovoj konferenciji i nadamo se da će biti mogućnosti da se aktuelni ekonomski embargo ublaži ili ukine uz zajedničke napore, kako bi se stvorili uslovi koji su neophodni za povratak izbeglica“, izjavio je Asad.

Kako je rekao, Damask se nada da će međunarodna konferencija o izbeglicama pomoći da se prekine ekonomska blokada Sirije i stvore uslovi neophodni za vraćanje Sirijaca u domovinu.

„Mnoge izbeglice i interno raseljena lica bežali su zbog straha od terorizma, drugi su bežali jer je bila uništena infrastruktura, izgubili su radna mesta. Nastavljamo da održavamo kontakte sa velikim delom država u kojima borave izbeglice, znamo da oni pokušavaju da se vrate u zemlju, naročito nakon što je Sirija pružila određene beneficije koje stimulišu proces povratka“, rekao je Asad.

Istovremeno, on je rekao da međunarodna blokada Sirije „ne pomaže u zadovoljavanju prioritetnih potreba sirijskih izbeglica“.

Politizovanje humanitarnog problema sirijskih izbeglica

Predsednik Sirije je u razgovoru sa Putinom dodao da su sirijske vlasti zainteresovane za rešavanje nacionalnog izbegličkog problema, bez obzira na pokušaje mnogih zemalja da taj problem politizuju.

„Izbeglički problem je humanitarni problem, ali mnoge zemlje pokušavaju da ga politizuju. Međutim, to je nacionalni problem Sirije i vlasti zemlje su zainteresovane da ga reše. To je jedan od glavnih prioriteta sirijske vlade, naročito nakon što je oslobođen značajni deo teritorije Sirije i nakon što smo uspeli da iskorenimo terorizam na tim teritorijama“, rekao je on.

Ruski lider je u ponedeljak izjavio da se izvan granica Sirije nalazi više od 6,5 miliona izbeglica, a da većinu čine radno sposobna lica. Tokom video-konferencije sa sirijskim predsednikom Putin je potvrdio da Rusija podržava održavanje predstojeće međunarodne konferencije o izbeglicama.

Konferencija je predviđena za 11. i 12. novembar u Damasku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala