Pašinjan: Žalim što pre godinu dana nisam prihvatio uslove Azerbejdžana

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaPremijer Jermenije Nikol Pašinjan
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan smatra da je Jerevan pre godinu dana pristao da Azerbejdžanu vrati pet regiona oko Karabaha, situacija bi bila bolja nego sada, ali niko, uključujući i njega, nije ovo smatrao pravim putem.
„Kada vidimo u kakvoj smo situaciji sada, gledajući iza sebe, možemo reći da bi situacija bila bolja da smo pre godinu dana pristali na povratak pet regiona. Ali ko bi u Jermeniji poverovao da je to pravi put? Veoma mali broj ljudi, uključujući mene, ne bi poverovalo, jer je bilo mnogo neizvesnosti“, rekao je Pašinjan.

On je primetio je da je alternativa oružanom sukobu bio povratak pet regiona, bez konkretnog statusa Karabaha.

Jermenski vojnici u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Pašinjan: Morali smo da potpišemo sporazum o primirju

Premijer je naveo da jermenska strana nije preduzela takve korake prvih dana eskalacije sukoba u Karabahu u septembru, pošto su sukobi u početnom periodu bili uspešni, a uslovi za povratak regiona se nisu pominjali.

„Učinili smo to nakon što je postalo očigledno: da ne postoji način da se napravi zaokret u ratu, a cilj je bio da se izbegne najgori razvoj događaja“, rekao je premijer.

Prekid vatre u Karabahu

U ponedeljak je objavljeno da su lideri Rusije, Jermenije i Azerbejdžana usvojili zajedničku izjavu o prekidu vatre u Karabahu. Prema ovoj izjavi, u Nagorno-Karabahu potpuni prekid vatre počinje 10. novembra, Azerbejdžan i Jermenija zaustavljaju se na svojim zauzetim položajima, a moraju i da razmene ratne zarobljenike. Takođe, u Karabahu će biti stacionirani ruski mirovnjaci.

Narod Azerbejdžana slavi  - Sputnik Srbija
Kako su reagovali Azerbejdžanci i Jermeni na sporazum o primirju u Karabahu /video, foto/

Tokom noći su u Jerevanu održani protesti zbog najave o završetku rata u Karabahu. Nekoliko vladinih zgrada je uništeno. Premijer Jermenije je u svetlu tih protesta pozvao sve koji nemaju nikakve veze sa razbojništvima da odu kući i izjavio da je „čist“ pred svojom domovinom i jermenskim narodom.

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan je izjavio da je ovaj sporazum za njega bio izuzetno teška odluka. Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev je potpisivanje dokumenta nazvao predajom Jermenije. Prema njegovim rečima, sporazum je najkorisniji za Baku, sada je vojna faza završena i mogu preći na politička pitanja.

Pročitajte još:

https://ria.ru/20201110/karabakh-1583955173.html

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala