Pašinjan: Morali smo da potpišemo sporazum o primirju

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaJermenski vojnici u Nagorno-Karabahu
Jermenski vojnici u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je da je na potpisivanju sporazuma o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu insistirala vojska, jer je „resurs iscrpljen“.
„Vojska je govorila da moramo da stanemo, jer imamo pitanja za čije rešenje nema izgleda, ili se ispostavilo da je resurs iscrpljen“, rekao je Pašinjan, a prenosi Sputnjik Jermenija.

Prema njegovim rečima, da je o sporazumu, čak i negativnom, saopšteno ranije, to bi dovelo do smanjenja borbene gotovosti. Istovremeno, premijer je rekao da je nezadovoljan činjenicom da javnost nije mogla da zna istinu.

Kako je rekao, u zemlji je bilo problema sa mobilizacijom i generalno nije bila spremna na vođenje borbenih dejstava.

„Imali smo problema sa sistemom mobilizacije. Praksa je pokazala da civili, nažalost, nisu toliko spremni da u potpunosti učestvuju u borbenim dejstvima, brzo gube borbenu gotovost, što stvara probleme“, izjavio je on.

Prema njegovim rečima, vojnici na prvoj liniji fronta su se umorili, jer nije imao ko da ih menja.

„Vojni resurs nije u svemu bio efikasan. Oni, koji su se borili na prvoj liniji fronta, nisu imali zamenu. Trebalo je da imaju priliku da se odmore ti koji su se borili. Na prvoj liniji fronta bili su ljudi koje mesec dana zaredom niko nije menjao“, dodao je premijer Jermenije.

On je naglasio da je usled toga rukovodstvo Jermenije i nepriznate republike Nagorno-Karabah donelo odluku da je neophodno što pre okončati rat, jer bi u suprotnom posledice mogle da budu mnogo teže.

Dodao je da se borbena dejstva u Karabahu nakon usvajanja trilateralne izjave o primirju nisu u potpunosti prestala, ali da se nada da hoće.

Prekid vatre u Karabahu

U ponedeljak je objavljeno da su lideri Rusije, Jermenije i Azerbejdžana usvojili zajedničku izjavu o prekidu vatre u Karabahu. Prema ovoj izjavi, u Nagorno-Karabahu potpuni prekid vatre počinje 10. novembra, Azerbejdžan i Jermenija zaustavljaju se na svojim zauzetim položajima, a moraju i da razmene ratne zarobljenike. Takođe, u Karabahu će biti stacionirani ruski mirovnjaci.

Tokom noći su u Jerevanu održani protesti zbog najave o završetku rata u Karabahu. Nekoliko vladinih zgrada je uništeno. Premijer Jermenije je u svetlu tih protesta pozvao sve koji nemaju nikakve veze sa razbojništvima da odu kući i izjavio da je „čist“ pred svojom domovinom i jermenskim narodom.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala