Evropska unija pala na ispitu: Pokrenuta istraga zbog brutalnog maltretiranja

© AP Photo / Lefteris PitarakisDete migrant
Dete migrant - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ombudsman EU pokrenuo je istragu zbog navodnog neuspeha Evropske komisije da zaštiti prava migranata i izbeglica koji su se žalili da su ih hrvatski policajci maltretirali i pljačkali na granici, piše Gardijan.

Ombudsman EU istražuje potencijalno saučesništvo izvršnih organa EU u lošem upravljanju sredstvima koja je trebalo da budu potrošena na nadzor policijskih službenika.

Postoje brojne optužbe za agresivno ponašanje hrvatske policije prema migrantima na granici sa BiH, uključujući i jedan incident u kojem je migrant pogođen iz vatrenog oružja.

Hrvatska konstantno odbacuje optužbe, a u oktobru je saopštila da će pokrenuti istragu s ciljem da se otklone sve sumnje, prenosi Tanjug.

U junu je Gardijan pisao da je Komisija pokrivala neuspeh Hrvatske da utroši novac EU namenjen za nadzor graničnih policajaca.

Zvaničnici Evropske unije optuženi su u tekstu za "nečuveno zataškavanje" dokaza o neuspehu hrvatske Vlade u nadzoru policije, višestruko optužene za pljačkanje, zlostavljanje i ponižavanje migranata na svojim granicama.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala