Duša me boli: Sveštenik koji je oružjem branio manastir u Karabahu – sad mora da ga napusti

Pratite nas
Sveštenik iz jermenskog manastira Dadivank, koji se nalazi u Nagorno-Karabahu, otac Ovanes, lično je učestvovao u njegovom oslobađanju, a sada pokušava da skloni iz manastira sve važne predmete, jer će uskoro taj region preći u ruke Azerbejdžana. Otac Ovanes tuguje, jer je nemoguće izneti ono najvažnije – sam manastir.

Duhovni otac Karvačarskog regiona, sveštenik Ovanes Ovanisjan, mora izneti sve potrebne stvari iz manastira, jer će Karvačar (Kelbadžar) uskoro preći pod kontrolu Azerbejdžana, u skladu sa novim sporazumom o Nagorno-Karabahu. Iguman manastira trenutno se bavi organizacionim pitanjima, kako bi iz hrama izneo sve vredne predmete.

Prema njegovim rečima, iz manastira se mnogo šta mora izneti. Sutra će odneti crkveni pribor i hačkare, kako ih Turci ne bi oskrnavili. Ali najvažnija od svega je crkva, koju ne mogu pomeriti sa mesta.

© Sputnik / Nelli DanielyanFreske u manastiru Dadivank
Duša me boli: Sveštenik koji je oružjem branio manastir u Karabahu – sad mora da ga napusti - Sputnik Srbija
Freske u manastiru Dadivank

Stanovnici Karvačara sada napuštaju svoje domove. Otac Ovanes kaže da je narod ponovo počeo da se seli – takva je sudbina Jermena.

Na pitanje kako je, sveštenik odgovora:„Kako da budemo, kad smo svojim rukama predali svetinju. Ostavili Dadivank i otišli. Ne znam, duša me boli“, kaže sveštenik, ističući da „ne zna šta će dalje raditi, jer mu je sad svejedno“.

Otac Ovanes je 1993. godine lično učestvovao u oslobađanju Karvačara, a 2016. godine se zajedno sa sinovima ponovo latio oružja. Ni ovih dana nije sedeo skrštenih ruku. Kaže da je bio spreman na sve, ali ne i na ovakav ishod.

© Sputnik / Hovhannes ShoghikyanManastir Dadivank, Karabah
Duša me boli: Sveštenik koji je oružjem branio manastir u Karabahu – sad mora da ga napusti - Sputnik Srbija
Manastir Dadivank, Karabah
„Nakon oslobađanja Karvačara (devedesetih godina prošlog veka) videli smo da su Dadivank pretvorili u štalu. Mi smo očistili manastir, ponovo osveštali, a danas ga na tacni poklanjamo Turcima. Čuvali smo ga i štitili, a sada kažemo Turcima – radite šta vam je volja. Je li to ispravno? Ako mi zaćutimo kamenje će zastenjati. Šta ćemo reći majkama poginulih?“, govori otac Ovanes.
© Sputnik / Hovhannes ShoghikyanIguman manastira Dadivank, Ter-Ovanes
Duša me boli: Sveštenik koji je oružjem branio manastir u Karabahu – sad mora da ga napusti - Sputnik Srbija
Iguman manastira Dadivank, Ter-Ovanes

Sveštenik se pita zašto je premijer Jermenije Nikol Pašinjan doneo ovakvu odluku nakon toliko žrtava i ranjenih, ako se već spremao i ranije na to.

Na pitanje kakav može biti izlaz iz te situacije, otac Ovanes kaže da se svake sekunde može desiti nešto važno, i da sve zavisi od diplomatije i politike.

„To zavisi od jednog čoveka, i kako kaže Pašinjan, sudbina Jermenije i Nagorno-Karabaha zavisi od jednog čoveka, a u stvari se ispostavilo da je on taj čovek. Žalim te, moj jermenski narode. Jadni narod“, negoduje otac Ovanes.
© Foto : provided by Igor ShiryaevManastir Dadivank, Karabah
Duša me boli: Sveštenik koji je oružjem branio manastir u Karabahu – sad mora da ga napusti - Sputnik Srbija
Manastir Dadivank, Karabah

U ponedeljak je objavljeno da su lideri Rusije, Jermenije i Azerbejdžana usvojili zajedničku izjavu o prekidu vatre u Karabahu. Prema ovoj izjavi, u Nagorno-Karabahu potpuni prekid vatre počinje 10. novembra, Azerbejdžan i Jermenija zaustavljaju se na svojim zauzetim položajima, a moraju i da razmene ratne zarobljenike. Takođe, u Karabahu će biti stacionirani ruski mirovnjaci.

Mirovni kontingent Rusije u Karabahu će imati 1960 vojnika, 90 oklopnih transportera, 380 jedinica opreme. Komanda ruskih mirovnih snaga biće smeštena u području Stepanakerta.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala