Tramp spreman na dogovor sa Rusijom - želi da produži sporazum START 3

© AP PhotoAmerička raketa "minitmen"
Američka raketa minitmen  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Administracija predsednika SAD Donalda Trampa spremna je da produži Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) na objavljenim uslovima ili Rusija možda čeka povoljniji predlog od novog američkog predsednika, izjavio je zamenik američkog državnog sekretara Stiven Bigan.
„Siguran sam, i tu nema nikakve tajne, da Rusija sada razmatra pitanje da li da sada zaključi sporazum o produženju sporazuma ili da sačeka 20. januar (inauguraciju Džoa Bajdena) i vidi da li će dobiti bolji predlog“, rekao je Bigan.

„Što se tiče sporazuma (START 3), spremni smo da idemo dalje i zamrznemo nuklearni potencijal“, dodao je on.

„Pre oko tri nedelje SAD i Rusija su dostigli određeni plato: predsednik Putin je dao naredbu svojim pregovaračima da prihvate zahteve SAD, produžetak (START 3) na godinu dana i zamrzavanje (broja) bojevih glava“, dodao je diplomata.

Predstavnik Stejt departmenta SAD je naglasio da po pitanju produžetka START 3 teško je čak definisati šta je nuklearna bojeva glava. On je naglasio da su SAD zabrinute ogromnim brojem bojevih glava i poteškoćama u njihovom ograničavanju.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je 16. oktobra produženje Sporazuma za najmanje godinu dana bez dodatnih uslova. Prema njegovom mišljenju, ovo vreme omogućava vođenje značajnih pregovora. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova najavilo je spremnost Rusije da, ukoliko se START produži za godinu dana, zajedno sa američkom stranom, zamrzne nuklearne arsenale za ovaj period u odsustvu dodatnih američkih zahteva.

Pročitejte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala