Zašto je NATO u prvoj čestitki Bajdenu „upakovao“ i Rusiju

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaNATO
NATO - Sputnik Srbija
Pratite nas
Apostrofiranje Rusije kao jedne od pretnji sa kojom će se uz novog predsednika Amerike Džozefa Bajdena NATO boriti „rame uz rame“, kako je istakao generalni sekretar ovog vojnog saveza Jens Stoltenberg, pokazatelj je da će zapadna Alijansa biti instrument Bajdena u ponovnom ovladavanju svetom na globalnom nivou.

Ovo su zaključci sagovornika Sputnjika Zorana Milivojevića, diplomate u penziji i Branka Pavlovića, pravnika i spoljnopolitičkog komentatora, na osnovu čestitke koju je Stoltenberg uputio Bajdenu.

NATO nema svrhu bez Rusije

Pavlović napominje da nije iznenađen ovakvom izjavom prvog čoveka NATO-a, jer taj savez, kako kaže, mora uvek da podgreva priču o nekakvoj ruskoj pretnji, inače bi postojanje NATO-a, posebno u Evropi, bilo potpuno besmisleno.

Džo Bajden tokom posete Kosovu - Sputnik Srbija
Bajden predlagao da se OVK integriše u strukture Kfora

„Ovo je očekivana retorika. NATO se oglasio i iz razloga jer želi da stvori atmosferu svršenog čina, kako bi sudski postupci koji tek treba da utvrde rezultate predsedničkih izbora u Americi, bili obesmišljeni“, smatra Pavlović.

Drugim rečima, oglašavanje NATO-a ima za svrhu i izazivanje neke vrste pritiska na sudije „da neće valjda da izazovu građanski rat“, jer svi već u Americi znaju da je Bajden pobedio.

„U tom kontekstu, NATO u svojoj agendi i nema šta drugo da kaže nego da je Rusija opasnost, jer tako sebi puni budžet — rečima da će biti na braniku odbrane protiv ’ruske agresije‘“, objašnjava Pavlović.

Instrument u rukama Bajdena

Iz ovoga je jasno, dodaje on, da svi u svetu treba da budu svesni da posle ovoga ulazimo u opasan period, jer je nemoguće objasniti da Rusi nisu nikome pretnja, a ova igra je i još opasnija, jer se Rusija svrstava rame uz rame sa teroristima.

Donald Tramp i Džo Bajden - Sputnik Srbija
Pogled iz Rusije: Bajden ili Tramp - male su nijanse, nastavlja se promovisanje „američkih vrednosti“

Zoran Milivojević ističe da je čestitka Stoltenberga Bajdenu u najmanju ruku neobična i da na neki način govori šta je po njegovom viđenju, ali i viđenju pojedinih članica NATO-a prioritet ovog saveza.

„Rekao bih da je to pokušaj da se unapred utiče na politiku i na angažovanje NATO-a, imajući u vidu i samu želju Alijanse da se reafirmiše, jer je Tramp na neki način bio rezervisan u pogledu funkcije NATO-a. Ovo je očigledan napor da se stvari vrate na prethodno stanje i da se jasno definiše ko je glavni protivnik u narednom periodu. Znači, NATO kao instrument ponovnog ovladavanja svetom na globalnom nivou Amerike, ali i zapadne transatlantske zajednice“, kaže Milivojević.

S obzirom da je NATO, na neki način, zadužen pre svega za Evropu i Mediteran, onda ne treba da čudi, ističe Milivojević, stav vodećih struktura u NATO-u da je Rusija glavni prioritet i da im je namera da u daljem periodu NATO aktivno deluje protiv Moskve.

Sledi zaoštravanje odnosa

„Organizacioni i funkcionalni kapacitet NATO-a, kako stvari stoje, biće podignut na neki viši nivo. To je u svakom slučaju znak da će se ući u period zaoštravanja, a ne spuštanja tenzija i da će NATO u narednom periodu biti više orijentisan na ofanzivni, a ne na defanzivni karakter. To je ono što proizilazi iz ove poruke“, smatra Milivojević.

Zastava NATO-a ispred američkog lovca F-35A Lajtning - Sputnik Srbija
Rusija upozorava: Povećana aktivnost NATO i Amerike na 20-30 kilometara od naše granice

Naš sagovornik ističe i da je u programu Bajden govorio da NATO ima poseban značaj i prema tome se može očekivati da će njegova admnistracija biti na pozicijama da se NATO ponovo afirmiše.

„Odnosno da se stavi u punu funkciju u nadmetanju, posebno na našim prostorima sa Rusijom. Ne mogu da kažem sada da je sve ovo, simbolički rečeno, ’objava rata Rusiji‘, ali mogu da kažem da je upozorenje da će se u narednom periodu NATO pre svega baviti u punom kapacitetu Rusijom i da će im to biti prioritet,“ zaključuje Milivojević.

Naš sagovornik podseća da je jedna od glavnih parola Bajdenove kampanje bila da Amerika mora da se vrati na vodeći položaj u svetu, jer je pod vođstvom Trampa taj položaj navodno izgubila, što začni da će NATO dobiti veoma važnu funkciju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala