„Poslednja linija odbrane“ republikanaca: Da li će demokrate osvojiti apsolutnu vlast u Americi

© Foto : PixabayKapitol, sedište Kongresa Sjedinjenih Američkih Država
Kapitol, sedište Kongresa Sjedinjenih Američkih Država - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ko će imati većinu u Senatu verovatno neće biti poznato do januara, kada budu poznati rezultati u Džordžiji, bez obzira na to što je Džo Bajden dobio predsedničke izbore, javlja AP.

Demokrate i republikanci zasad nisu uspeli da osvoje većinu, pošto prema dosadašnjem broju glasova, imaju po 48 senatorskih mesta, a za većinu je potrebno 51.

Dva mesta iz Džordžije biće određena 5. januara, a što se tiče po jednog upražnjenog mesta iz Aljaske i Severne Karoline, još se ne zna ishod.

"Ako osvojimo Džordžiju, promenićemo Ameriku", rekao je demokratski lider Čak Šumer na slavlju povodom pobede Bajdena u subotu uveče.

Ako demokrate dobiju većinu u Senatu, uz kontrolu Predstavničkog doma i uz šefa države, imaće apsolutnu vlast u Vašingtonu.

Bajden bi mogao da imenuje kandidate, uključujući i one za njegov kabinet, a otvorila bi mu se mogućnost da sprovede svoje zakone kroz Kongres.

"Senat je poslednja linija odbrane", tvitovao je Nacionalni republikanski senatorski komitet, nakon što je Bajden proglašen pobednikom.

​Republikanci rade na očuvanju većine, ali i da osiguraju dva mesta na Aljasci i Severnoj Karolini, opet bi im nedostajao jedan senator za većinu od 51, preneo je Tanjug.

Sledeće poprište "bitke" između republikanaca i demokrata najverovatnije će biti izbor dva senatora iz Džordžije, kako većina eksperata očekuje, dodaje AP.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala