Krivokapić: Srbi već jesu konstitutivni narod u Crnoj Gori

© Sputnik / Nikola BižićZdravko Krivokapić
Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić kaže da je okupio ljude čistih biografija za ministre, koji će, ističe, igrati na rezultat, a to je bolji život građana. Srbi već jesu konstitutivni narod u Crnoj Gori, rekao je on.

„Meni je, u izboru tih ljudi, bilo najvažnije da se ispoštuju četiri ključna elementa. Pored izuzetne biografije i rezultata u radu, da se radi o ljudima, opozicionarima, koji nisu korumpirani, odnosno koji imaju čistu biografiju i da su ono što su postigli i zaslužili“, rekao je Krivokapić za Tanjug.

Povodom primedbi da će se u njegovoj ekspertskoj vladi naći iz ljudi iz stare administracije, Krivokapić kaže da su mu takve ocene neverovatne, te da su njemu poznata samo dva imena koja su radila u prethodnoj administraciji.

On je naveo da mu je posebno bilo važno da se radi o osobama koje znaju da rade u timu, jer samo timska struktura može da pobedi sve izazove koji su pred Crnom Gorom.

„Nisam vladu formirao da ugodim svom ukusu, nego zacrtanim ciljevima i u ovim ljudima sam to prepoznao. Smatram da zamerke i kritike mogu doprineti da imamo još bolji rezultat. Osnovi element pri izboru kandidata je predanost demokratskim promenama i sistemskim rešenjima koje ovi pojedinci mogu pružiti“, istakao je Krivokapić.

Ukazao je da nijedan sastav vlade u svetu nije idealan, i da je svaki moguće kritikovati iz bilo kog ugla.

Crnogorski poslanici na zasjedanju parlamenta u Podgorici - Sputnik Srbija
Ko su Krivokapićevi kandidati za ministre

Krivokapić, koji je juče poslao zahtev predsedniku Skupštine da se održi sednica na čijem će se dnevnom redu naći izbor nove vlade, očekuje tu sednicu u najkraćem mogućem periodu.

„Svoje aktivnosti sam završio, kao što sam i obećao, do 8. novembra, sada je sve do skupštinske procedure“, rekao je mandatar.

Što se ministra odbrane tiče, resora koji je namenio lideru liste „Crno na bijelo“ Dritanu Abazoviću, Krivokapić kaže da je predložio tri kandidata, ali da smatra da bi bilo pravično da to mesto pripadne koaliciji „Crno na bijelo“, jer je ona bila do kraja dosledna u zajedničkom rušenju režima i početku izgradnje „nove“ Crne Gore.

Na pitanje da li je nova vlada „oročena“, kaže da je on tražio 200 dana vremena, tokom kojeg nova vlada neće biti napadana.

„Tražio sam da period nenapadanja vlade bude duplo veći od uobičajenog, od 100 dana, iako su mi savetnici govorili da je potrebno i tri puta više, zbog izazova i problema sa kojima se suočava Crna Gora“, pojasnio je.

Krivokapić je istakao da će nova vlada igrati na rezultat, a da je ključni rezultat - okrenutost ka građanima i njihovom boljitku.

Upitan da li postoje šanse da Srbi postanu konstitutivni narod u Crnoj Gori, Krivokapić kaže da oni to već jesu.

„Neprirodne podele na nacionalnoj, verskoj i rasnoj osnovi nisu merilo crnogorskog društva. Pobeda na izborima je, uostalom, to i dokazala. Ovaj eksluzivitet podela je nanosio štetu kako građanima tako i državi, bio je glavni pogon bivše vlasti, iz one narodne - 'zavadi, pa vladaj' “, rekao je Krivokapić.

U tom smislu, ističe da se ne treba gledati na naciju i veru, već ko je kakav čovek i koliko i šta može da doprinese Crnoj Gori.

Dodaje, međutim, da se zadesilo da u ovom trenutku, u predlogu sastava nove vlade nema nijednog predstavnika nacionalne manjine i druge vere, ali da se razmišljalo kako to, u konceptu čitave vlade, treba da bude drugačije, te će se tome posvetiti posebna pažnja u danima koji dolaze.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala