Ko su Krivokapićevi kandidati za ministre

© AP Photo / Risto BozovicCrnogorski poslanici na zasjedanju parlamenta u Podgorici
Crnogorski poslanici na zasjedanju parlamenta u Podgorici - Sputnik Srbija
Pratite nas
U kabinetu mandatara nove Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića predviđeno je da bude 12 ministarstava, od kojih tri pokrivaju žene. Na spisku kandidata za ministre su, između ostalog, bivši nezavisni predsjednički kandidat, poznati advokati, doktorka koja je lečila mitropolita Amfilohija, stručnjaci školovani na zapadnim univerzitetima…

Partije vladajućih koalicija narednih dana će se izjasniti o predlogu mandatara, koji nije naišao na odobravanje koalicije Za budućnost Crne Gore čiji je nosilac izborne liste bio upravo Krivokapić.

Buduća vlada Crne Gore počivaće na četiri ključne oblasti koje su u ovom trenutku najvažnije za Crnu Goru a to su – vladavina prava, finansije, obrazovanje i zdravstvo, saopštio je sinoć mandatar Krivokapić posle sastanka sa predstavnicima stranaka tri koalicije koje čine novu parlamentarnu većinu.

Ističući u video-obraćanju da se rukovodio dobrim primerima u praksi kao što su Holandija i Finska, Krivokapić je naveo da će vlada biti ekspertska, sastavljena od kompetentnih profesionalaca. Krivokapić je pročitao imena ministara buduće vlade, napominjući da mesto ministra odbrane još nije personalno popunjeno.

U nastavku donosimo kratke biografije kandidata za ministre prve demokratski izabrane vlade u istoriji Crne Gore.

Vesna Bratić - Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Rođena u Bileći. Filozofski fakultet završila je u Nikšiću, vanredna profesorica Filološkog fakulteta, dobitnica SUSI stipendije američke vlade (Institut savremene američke književnosti) na Univerzitetu u Lujvilu i stipendije za bibliotečko istraživanje Instituta DŽ.F. Kenedi u Berlinu. Od januara 2020. glavni je urednik časopisa Filološkog fakulteta „Logos et litera“. Član je najužeg koordinatorskog tima ERASMUS + projekta REFLAME. Nakon Krivokapićevog povlačenja, izabrana je za predsjednicu NVO „Ne damo Crnu Goru”.

Dr Jelena Borovinić Bojović - Ministarstva zdravlja 

Diplomirala na Medicinskom fakultetu u Beogradu, završila specijalizaciju iz interne medicine i subspecijalizaciju iz oblasti pulmologije. Trenutno je načelnica Odjeljenja pulmologije Interne klinike Kliničkog centra Crne Gore, a poslednjih dana pominjala se u javnosti kao doktorka zadužena za lečenje mitropolita Amfilohija. Radila je kao ljekarka Opšte prakse u HMP i DZ Podgorica, klinički doktor na Infektivnoj klinici KCCG Podgorica, internista na Odjeljenju pulmologije KCCG, subspecijalista pulmolog na Odjeljenju pulmologije Interne klinike KC od 2016.godine,

Tamara Srzentić - Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija 

Zamjenica direktora u Kancelariji za inovacije pri sektoru zdravstva u kalifornijskoj vladi. Cetinjanka porijeklom živjela je, studirala i radila na četiri kontinenta, najduže u Crnoj Gori, Engleskoj i Francuskoj. Ima diplomu Kalifornijskog univerziteta, a potom je završila i master studije menadžmenta u administraciji u Filadelfiji. U njenoj biografiji piše da u Kaliforniji obučava tim koji je zadužen za poboljšanje i unapređenje uticaja zdravstvenih politika i servisa, kao i reformu načina rada države u digitalnom dobu.

Vladimir Leposavić - Ministarstvo pravde, manjinskih ljudskih prava

Rođen je u Baru 1984. godine, diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu. Trostruki je dobitnik nagrade tog Univerziteta za stručne radove iz oblasti pravnih i ekonomskih nauka. Stipendista je Fondacije „Robert Šuman” i dobitnik Fulbrajtove nagrade za ostvarene izvanredne akademske i profesionalne rezultate. Specijalizirao je u oblasti međunarodnih ljudskih prava na Pravnom fakultetu u Vašingtonu, a doktorirao na temi međunarodne zaštite manjina 2016. godine, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Član Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske.

Milojko Spajić - Ministarstvo finansija i socijalnog staranja 

Magistar je finansijskog inženjeringa. Kao stipendista japanske vlade završio je studije ekonometrike na Osaka univerzitetu u Japanu, a potom završio master studije u Parizu. Radio je na Vol stritu, kao i u Tokiju i Singapuru. Govori pet svjetskih jezika.

Spajić je tokom kampanje bio član savjetničkog tima nosilaca izborne liste „Za budućnost Crne Gore” i mandatara za sastav Vlade, Zdravka Krivokapića.

Ratko Mitrović - Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Profesor Arhitektonskog fakulteta, završio postdoktorske studije na Arhitektonskom fakultetu na Floridi, bio je gostujući profesor na univerzitetima u Londonu i u Italiji. Radnu karijeru započeo je u kompaniji OGP Podgorica, bio je rukovodilac Fabrike stanova Spuž, radio je u Elektroprivredi Crne Gore, rukovodio izgradnjom desetina objekata, između ostalog bio je i direktor gradnje Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. Bavi se istraživanjima iz oblasti novih tehnologija i obnovljivih izvora energije.

Nikola Terzić - Ministarstvo unutrašnjih poslova

Rođen je 1984. godine, završio je Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore. Od 2013. je u advokatskoj kancelariji.

U biografiji koja je dostupna na sajtu advokatske kancelarije „Terzić Živković”, navodi se da su mu oblasti rada privredno pravo, stečajno i imovinsko pravo.

Ima iskustva u oblastima međunarodne zaštite u krivičnim stvarima, ekstradicije i pitanja azila. U toku rada zastupao klijente pred Komisijom za kontrolu optužnica Interpola, gdje je imao uspjehe u vidu ukidanja tj. brisanja međunarodnih potjernica koje su bile politički motivisane.

On je potpisnik platforme Crno na bijelo, a bio je član IOK Podgorica i nakon parlamentarnih izbora otkrio da je predstavnica DPS-a pokušala da sakrije kupone sa izbornih listića.

Đorđe Radulović - Ministarstvo vanjskih poslova

Završio međunarodne odnose na Fakultetu političkih nauka, a diplomatsku karijeru počeo je i u Ministarstvu vanjskih poslova. Govori engleski i ruski jezik. U Ministarstvu vanjskih poslova radi od 2011, a februara ove godine imenovan je za direktora Direkcije za Evropsku uniju. Bio je i zamjenik ambasadora Crne Gore u Rumuniji.

Jakov Milatović - Ministarstvo ekonomskog razvoja

Magistrirao ekonomiju na Univerzitetu Oksford kao stipendista britanske vlade. Radio je kao ekonomista u Evropskoj banci za obnovu i razvoj, kancelariji u Londonu, zatim je prešao u Podgoricu odakle pokriva zemlje zapadnog Balkana. Bio je angažovan za Dojče banku u Frankfurtu i analitičar u oblasti upravljanja rizikom u NLB grupi u Crnoj Gori. Master studije završio je na Univerzitetu Oksford, na kome je bio Chevening  stipendista. Nagrađen je kao najbolji student, dobitnik stipendija EU, Austrijske Vlade, Vlade SAD.

Mladen Bojanić - Ministarstvo kapitalnih investicija 

Nekadašnji poslanik, najprije Pozitivne Crne Gore, a zatim nezavisni, predsjednički kandidat opozicije na izborima 2018. godine. Bojanić je široj javnosti prije svega poznat kao ekonomski stručnjak, a devet godina bio je u rukovodstvu Saveza ekonomista Crne Gore. Sa diplomom brokera i dilera na tržištu kapitala, jedno vrijeme pokrivao je i funkciju direktora Montenegroberze, ali i investicionog fonda Aktiva integra. Ostao je prepoznat po otkrivanju afere „Ramada“, u kojoj je pravosnažno presuđeno za zloupotrebu državnih resursa.

Aleksandar Stijović - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Magistar, tehnički savjetnik u „GDi GROUP LLC“. Predsjednik je Upravnog odbora Instituta za šumarstvo Crne Gore.

Pročitajte i:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala