Bajden: Narod nam je dao čistu pobedu, moramo da vratimo dušu SAD i okončamo doba demonizacije

© AP Photo / Andrew HarnikDžo Bajden, obraćanje naciji iz Čejs centra u Vilmingtonu u državi Delaver
Džo Bajden, obraćanje naciji iz Čejs centra u Vilmingtonu u državi Delaver - Sputnik Srbija
Pratite nas
Demokrata Džo Bajden obratio se naciji i zahvalio na, kako je rekao 74 miliona glasova koje je do sada na izborima nijedan predsednik SAD nije dobio. Naveo je da im je narod dao čistu i ubedljivu pobedu, da moraju vratiti dušu SAD i okončati doba demonizacije.

Bajden je najavio da će biti predsednik koji će pokušati da ujedini zemlju. Naveo je da je ponosni demokrata, ali da će se ponašati i obavljati svoju funkciju kao predsednik svih građana.

„Obvezujem se da ću biti predsednik koji ne stvara podele, već ujedinjuje, koji ne vidi crvene i plave države, već samo Sjedinjene Države.“ Obećao je da će raditi naporno za one koji nisu glasali za njega, jednako kao i za one koji jesu, „Neka se danas okonča sumorno doba demonizacije. Moramo da vratimo dušu Amerike“, rekao je Bajden.

Govoreći o pandemiji, rekao je da će njegov prvi potez biti borba protiv korona virusa koji je usmrtio više od 230.000 Amerikanaca, a milione ostavio bez posla. Najavio da će u ponedeljak imenovati tim zdravstvenih stručnjaka, koji će 20. januara, nakon inauguracije, doneti plan borbe protiv korona virusa. Naveo je da se neće štedeti u nameri da preokrene tok pandemije.

Naveo je i da će se boriti i sa sistemskim rasizmom. 

„Budimo nacija za koju znamo da možemo da budemo. Nacija ujedinjena, nacija ojačana, nacija zaceljena“, kazao je Bajden.

„Vreme je da obnovimo demokratiju. Vreme je da slušamo jedni druge, a svoje protivnike više ne smemo da tretiramo kao neprijatelje, jer oni nisu to, oni su isto Amerikanci“, dodao je.

Zahvalio je Kamali Haris. Za potpredsednicu je rekao da je prva Afroamerikanka na toj funkciji, prva žena i prva osoba azijskog porekla na toj poziciji i da je „ona dokaz da ništa u Americi nije nemoguće“.

Obratio se ljudima koji su glasali za Donalda Trampa, navodeći da razume kako se osećaju, jer je i sam nekoliko puta bio neuspešan, ali je dodao da želi da podelama dođe kraj.

„Vreme je da prestanemo sa oštrom retorikom, da spustimo temperaturu, da gledamo jedni u druge i slušamo jedni druge, i napravimo progres“, poručio je, a za situaciju u kojoj se nalazi Amerika upotrebio je metafore iz Biblije.

„Našu naciju oblikuje stalna bitka između naših boljih anđela i naših najmračnijih impulsa. Vreme je da naši bolji anđeli prevladaju“, naveo je Bajden, prenosi N1.

Bajden se obratio naciji iz Čejs centra u Vilmingtonu u državi Delaver, gde je odrastao. Na binu je izašao uz pesmu Brusa Springstina, a skup je završen uz pesmu Tine Tarner „Jednostavno najbolji“ i zvuke Koldpleja, omiljenog benda njegovog preminulog sina i uz vatromet.

Okupljenima se pre Bajdena obratila buduća potpredsednica, prva žena na toj funkciji, Kamala Haris.

Zahvalila je timu, koji je radio kampanju, navodeći da su oni, uz sve koji su brinuli o biračkom procesu i svakom glasu, sačuvali identitet demokratije, a za to je zahvalila i svim biračima. „Izabrali ste nadu, zajedništvo, pristojnost, nauku“, poručila je.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala