Karabah poziva na uvođenje sankcija Azerbejdžanu, Baku zauzeo nekoliko sela

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaPogled na Stepanakert u Nagorno-Karabahu
Pogled na Stepanakert u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Ministarstvo spoljnih poslova nepriznatog Nagorno-Karabaha pozvalo je međunarodnu zajednicu da uvede sankcije protiv vojnog i političkog rukovodstva Azerbejdžana, dok Baku saopštava o „oslobađanju 16 naselja u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu“.

Ministarstvo nepriznatog Nagorno-Karabaha tvrdi da azerbejdžanske vlasti nameravaju da proteraju civile iz Nagorno-Karabaha.

„U tom kontekstu, kolektivne i individualne sankcije protiv vojno-političkog rukovodstva Azerbejdžana su najefikasnija metoda da se zvanični Baku primora da poštuje svoje obaveze i da se pozove na odgovornost zbog počinjenih zločina“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, objavljenom na njihovoj stranici na Fejsbuku.

Ističe se da azerbejdžanska vojska nastavlja da gađa gradove i sela Nagorno-Karabaha, uprkos sporazumima, koji su postignuti uz posredovanje kopredsedavajućih Minske grupe OEBS-a, o tome da strane neće namerno gađati civilne objekte. U saopštenju se navodi da je prestonica nepriznatog Nagorno-Karabaha, Stepanakert juče bila izložena intenzivnom granatiranju, kao i grad Šuša. Pritom, jedna od raketa je pogodila zgradu u Stepanakertu, poginula su tri civila, podsećaju iz Ministarstva.

Azerbejdžanski helikopter leti iznad Nagorno-Karabaha - Sputnik Srbija
Nastavljene borbe na Karabahu, veliki gubici u ljudstvu i vojnoj tehnici
Postupci azerbejdžanske strane usmereni su na „uzrokovanje prekomernih gubitaka među civilima i nanošenje maksimalne štete civilnim objektima“, precizirano je u tekstu. Nagorno-Karabah strana smatra da je to ozbiljno kršenje međunarodnog humanitarnog prava i ratni zločin.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev je sa svoje strane saopštio da je azerbejdžanska vojska preuzela kontrolu nad 16 naselja u zoni borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

„Odvažna azerbejdžanska vojska je oslobodila od okupacije sela Juhari Vejseli, Juhari Sejidahmedli, Gorgan, Učunču Mahmudlu, Gadžar i Divanlilar Fizulinskog regiona, zatim Juhari Mezre, Janarhadž Džabrailskog regiona, sela Gazjan, Balasoltanli, Merdanli Gubadlinskog regiona, Bedšeli Zangilanskog regiona, sela Garabulag i Mošhamat Hodžalinskog regiona i Atagut i Tsakuri Hodžavendskog regiona“, napisao je Alijev na Tviteru.

Azerbejdžan je ranije zahtevao uvođenje sankcije Jermeniji. Kako je krajem oktobra rekao predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, azerbejdžanska strana je više puta iznosila taj zahtev na sastancima sa kopredsedavajućim Minske grupe OEBS-a.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala