Rusija: Incident sa Navaljnim – izrežirani diletantizam

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoRuski bloger i lider opozicije Aleksej Navaljni
Ruski bloger i lider opozicije Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Situacija oko navodnog trovanja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog je ništa drugo nego diletantski izrežirani spektakl sa ciljem da se Rusiji uvedu dodatne sankcije, saopšteno je iz ruskog Ministarstva inostranih poslova.

Kako se navodi, reč je o sinhronizovanoj akciji nekolicine zapadnih zemalja koje ne pokazuju ni najmanju nameru da „pokušaju da istraže ovaj slučaj“.

S tim u vezi, iz ruskog spoljnopolitičkog resora navode da se zvanična Moskva, u vezi sa celokupnom situacijom oko Navaljnog, nada da će Berlin ipak ispuniti svoje međunarodne pravne obaveze i pokrenuti saradnju po pitanju trovanja ruskog opozicionara.

Pored toga, ruske vlasti se nadaju i da će se Nemačka suzdržati od bilo kakve veštačke politizacije situacije sa Navaljnim, budući da to nanosi kolosalnu štetu rusko-nemačkim bilateralnim odnosima.

Istovremeno, oglasilo se i Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije koje je navelo da Moskva nije dobila ni od Nemačke, ali ni od Švedske ni Francuske, bilo kakav odgovor na pitanja oko pravne pomoći povodom slučaja sa Navaljnim.

„U pitanju je čista kolektivna krivica evroatlantskih zemalja koje očigledno zaboravljaju na postojanje međunarodnog prava, kada je u pitanju Rusija, a umesto dijaloga zasnovanog na uzajamnom poštovanju preferiraju diplomatiju putem medija“, navodi se u saopštenju ruske policije.

Podsetimo, nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih trova „Novičok“. Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala