Kanada uvodi sankcije protiv Belorusije; Amerika podržala Brisel, Minsk sprema odgovor

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaUčesnik protesta beloruske opozicije nosi zastavu
Učesnik protesta beloruske opozicije nosi zastavu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kanada uvodi dodatne sankcije protiv 13 beloruskih zvaničnika, rekao je ministar spoljnih poslova Kanade Fransoa-Filip Šampanj.
„U dogovoru sa Evropskom unijom, Kanada sada uvodi dodatne sankcije protiv još 13 beloruskih zvaničnika. Kanada i Evropska unija nastavljaju da izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog trenutne situacije u Belorusiji", navodi se u saopštenju na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Kanade.

U međuvremenu, u Minsku su saopštili da će odgovoriti na uvođenje dodatnih sankcija Kanade protiv beloruskih zvaničnika.

„Definitivno ćemo odgovoriti na ovaj korak“, rekao je rekao je za Sputnjik portparol Ministarstva spoljnih poslova republike Anatolij Gaz.

Ovim povodom su se oglasile i Sjedinjene Američke Države. Amerika podržava novi paket sankcija Evropske unije prema Belorusiji, koji uključuje i predsednika Aleksandra Lukašenka, rekao je Džordž Kent, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija
Lukašenko: Garantujem nove izbore – kad građani o tome odluče
„SAD su uvele sankcije protiv Lukašenka 2006. godine nakon izbora na kojima je bilo nepravilnosti, tako da danas podržavamo sankcije EU“, rekao je Kent tokom telefonskog brifinga.

On je dodao da su američke sankcije protiv Lukašenka na snazi u poslednjih 14 godina.

Podsetimo, predsednički izbori u Belorusiji održani su 9. avgusta. Centralna izborna komisija saopštila je da je na izborima pobedio Aleksandar Lukašenko. Beloruska opozicija ne priznaje te rezultate i smatra da je pobednica Svetlana Tihanovska. Ni Brisel ne smatra Lukašenka za legitimnog predsednika. Od 9. avgusta u Belorusiji traju protesti protiv izbornih rezultata.

Ranije danas Evropska unija uvela je novi paket sankcija protiv Lukašenka, njegovog starijeg sina Viktora i još 14 beloruskih zvaničnika. Svima sa spiska biće zabranjen ulazak u EU i biće zamrznuta sva imovina u Evropskoj uniji.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala