Lukašenko: Garantujem nove izbore – kad građani o tome odluče

© Foto : BelTA / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Belorusije kaže da garantuje održavanje novih izbora u zemlji onda kada građani donesu takvu odluku.
„Aktuelno pitanje. Neki traže od nas nove izbore. Garantujem nove izbore onda kada donesete takvu odluku, garantujem“, rekao je Lukašenko.

Kako je rekao, „Nemci su se juče zabrinuli zbog situacije u Belorusiji, čak su i u parlamentu doneli odluku koja se tiče nas, Belorusa“.

„Prvo vi vidite kako je kod vas. Kako je u Poljskoj, ona je bliže. I što je najvažnije – da li će oni tražiti od Amerikanaca da sprovedu nove, ponovljene izbore. Evo, baš da vidim kako će Nemci tražiti od Amerikanaca da sprovedu nove izbore“, rekao je Lukašenko.

Izvestilac OEBS Volfgang Benedek je juče predstavio izveštaj u kojem se govori o kršenju ljudskih prava a u vezi s predsedničkim izborima u Belorusiji. OEBS je sugerisao beloruskim vlastima da ponište rezultate izbora i organizuju nove uz poštovanje međunarodnih standarda.

Beloruske diplomate su uzvratile da izveštaj nije zasnovan na dokazima, da ne predstavlja sveobuhvatnu analizu i da Minsk neće prihvatiti zaključke i preporuke.

Podsetimo, predsednički izbori u Belorusiji održani su 9. avgusta. Centralna izborna komisija saopštila je da je na izborima pobedio Aleksandar Lukašenko. Beloruska opozicija ne priznaje te rezultate i smatra da je pobednica Svetlana Tihanovska. Ni Brisel ne smatra Lukašenka za legitimnog predsednika. Od 9. avgusta u Belorusiji traju protesti protiv izbornih rezultata.

Ranije danas Evropska unija uvela je novi paket sankcija protiv Lukašenka i još 14 beloruskih zvaničnika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala