Inicijativa OEBS-a: Novi izbori u Belorusiji uz prisustvo međunarodnih posmatrača

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaOEBS: Spremni smo da pomognemo Belorusiji, specijalna sednica u petak
OEBS: Spremni smo da pomognemo Belorusiji, specijalna sednica u petak - Sputnik Srbija
Pratite nas
Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) preporučila je zemljama-članicama organizacije da ne priznaju rezultate predsedničkih izbora u Belorusiji, na kojima je reizabran predsednik Aleksandar Lukašenko, sledi iz izveštaja u koji je Sputnjik imao uvid.
„Beloruske vlasti bi trebalo da proglase nevažećim rezultate predsedničkih izbora, koji su održani 9. avgusta 2020. godine, zbog kršenja u svim fazama procesa i da organizuju nove prave predsedničke izbore zasnosnove na međunarodnim standardima“, navedeno je u dokumentu.

Prema izveštaju, nove izbore bi trebalo održati uz pozivanje misije ODIHR i drugih posmatrača.

Organizacija je takođe pozvala beloruske vlasti da momentalno zaustave „mučenje i okrutnost“ prema mirnim demonstrantima i opoziciji. U dokumentu je navedeno da je OEBS zabeležio „sistematsko kršenje ljudskih prava i sloboda“ u Belorusiji.

OEBS: Spremni smo da pomognemo Belorusiji, specijalna sednica u petak - Sputnik Srbija
OEBS predložio posredovanje u rešavanju situacije u Belorusiji

Pored toga, organizacija je apelovala na Minsk da odmah „oslobodi političke zatvorenike“ i da se uzdrži od „pravnog ograničavanja i represija“, da poštuje standarde pravičnog suda, osigura poštovanje prava na mirna okupljanja i bezbednost novinara, kao i da obezbedi nezavisnu istragu koja se tiče saopštenja o „mučenjima, brutalnosti, seksualnom nasilju i ubistvima od strane službi bezbednosti“.

U skladu sa dokumentom, države-članice bi trebalo da doprinesu dijalogu između svih strana u Belorusiji, kao i da učestvuju u „međunarodnom mehanizmu za istraživanje narušavanja ljudskih prava“.

Britanija podržala inicijativu OEBS-a

Inicijativu OEBS-a podržao je šef britanske diplomatije Dominik Rab, koji smatra da bi Belorusija trebalo da primeni preporuku te organizacije i održi nove predsedničke izbore.

„Zaključci današnjeg izveštaja OEBS-a o izborima u Belorusiji ozbiljna su optužba protiv režima predsednika Lukašenka. Važno je da se te preporuke primene i da se održe novi izbori. Nastavićemo da podržavamo beloruski narod“, izjavio je Rab na svom Tviter-nalogu.

​Podsetimo, odgovarajući na ranije postavljeno pitanje o tome da li su Belorusiji potrebni novi izbori sa međunarodnim posmatračima, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da su oni prisustvovali izborima održanim 9. avgusta.

„Znate da su mnoge organizacije kao što su PSSE i Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava pri OEBS-u (ODIHR) odbili da učestvuju kao posmatrači na ovim izborima. Međunarodni posmatrači koji su učestvovali zabeležili su stanje. To je de jure i defakto situacija što se tiče međunarodnih posmatrača“, izjavio je Peskov u avgustu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala