Rusija menja ukrajinske motore na raketi „Sojuz-5“

© REUTERS / IVAN VAGNER/RUSSIAN SPACE AGENCYSvemirski brod "Sojuz MS-17" sa posadom pre spajanja sa modulom "Rasvet" na Međunarodnoj svemirskoj stanici
Svemirski brod Sojuz MS-17 sa posadom pre spajanja sa modulom Rasvet na Međunarodnoj svemirskoj stanici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija će 2022. godine završiti izradu novih motora RD-182 i RD-120MS za ruske i strane rakete, izvestio je portal „Glavkosmos“, (deo korporacije „Roskosmos“). Motor RD-182 je namenjen za prve faze rakete, a RD-120MS za konačne. Razvoj novih motora započet je prošle godine.

Prototip motora je RD-120 proizveden u NPO „Energomaš“, korišćen u drugoj fazi rakete „Zenit“, koji se proizvodio 30 godina u Ukrajini.

Dmitrij Rogozin, generalni direktor „Roskosmosa“ je u maju 2019. godine objavio da je nekoliko zemalja zainteresovano za nabavku RD-120. Rusija trenutno izvozi RD-180 i RD-181 za američke rakete „Atlas“ i „Antares“.
Svemirski brod Sojuz - Sputnik Srbija
NASA ne odustaje od kupovine mesta na svemirskom brodu „Sojuz“

Rusija od 2016. godine razvija novu rusku raketu srednje klase „Sojuz-5“ („Irtiš“) koja će zameniti „Zenit“, proizveden u Ukrajini. U prvoj fazi planirano je da se umesto ukrajinskog RD-120 koristi motor RD-171MV, modernizovan motor iz prve faze rakete „Zenit“, a na drugoj etapi - dva RD-0124MS, modernizovani motori iz treće faze rakete „Sojuz-2.1b“.

U septembru je objavljeno da će prva raketa „Sojuz-5“ biti proizvedena sredinom sledeće godine. Prvi probni letovi su planirani za 2023. godinu. U prvom lansiranju, raketa „Sojuz-5“ trebalo bi da leti sa blokom DM i maketom kosmičke letelice.

© SputnikRaketa-nosač „Sojuz-5“ i „Sojuz-5 lajt“
Rusija menja ukrajinske motore na raketi „Sojuz-5“ - Sputnik Srbija
Raketa-nosač „Sojuz-5“ i „Sojuz-5 lajt“

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala