NASA ne odustaje od kupovine mesta na svemirskom brodu „Sojuz“

© Oleg Skripočka / RoskosmosSvemirski brod "Sojuz"
Svemirski brod Sojuz - Sputnik Srbija
Pratite nas
Državna korporacija „Roskosmos“ je opovrgla informaciju da NASA otkazuje kupovinu mesta na svemirskom brodu „Sojuz“ za let svojih kosmonauta na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS) u proleće 2021. godine.

Neki mediji su tokom dana objavili vest da NASA otkazuje kupovinu mesta na svemirskom brodu „Sojuz“ za proleće 2021. godine.

„Roskosmos“ je u svom saopštenju na Tviteru objavio: „To nije istina."

​„U Roskosmosu će uskoro razmatrati predloge o sastavu posade na MSS, koja će se pripremati za let na svemirskim brodovima „Sojuz MS“ u 2021. godini. Posada će biti međunarodna“, kaže se u saopštenju kompanije.

U godišnjem izveštaju "Roskosmosa" se navodi, da je 2019. godine bio pripremljen modifikovan projekat za pružanje usluga prebacivanja kosmonauta NASA na MSS u jesen 2020. godine i na proleće 2021. godine. U dokumentu je napisano, da su SAD za sada potvrdile samo kupovinu mesta na svemirskom brodu „Sojuz“ za let kosmonauta na jesen 2020. godine.

Pogled na Zemlju sa Međunarodne svemirske stanice - Sputnik Srbija
Međunarodna svemirska stanica: Kraj izolacije posade, mesto curenja vazduha nije pronađeno

Prema podacima NASA, SAD je od 2006. godine kupila od Rusije 72 mesta na brodu „Sojuz“ i platila ih više od četiri milijarde dolara za prebacivanje američkih, kanadskih i japanskih kosmonauta na stanicu i obratno na Zemlju. Za to vreme cena leta je za njih porasla od 20 do 90 miliona dolara.

Krajem avgusta se na Zemlju vratio svemirski brod „Kru Dragon“, kompanije „Spejs iks“. On je obavio prvi probni let na MSS sa dvojicom kosmonauta NASA.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala