Međunarodna svemirska stanica: Kraj izolacije posade, mesto curenja vazduha nije pronađeno

© NASA . Ricky ArnoldPogled na Zemlju sa Međunarodne svemirske stanice
Pogled na Zemlju sa Međunarodne svemirske stanice - Sputnik Srbija
Pratite nas
Završena je izolacija posade Međunarodne svemirske stanice (MSS) u ruskom segmentu, koja je uvedena dok je trajalo ispitivanje curenja vazduha na američkom delu, saopštio je predstavnik pres-službe „Roskosmosa“. Mesto curenja vazduha i dalje nije pronađeno.
„Centar za kontrolu letova dao je naredbu posadi MSS da otvori otvore između ruskog i američkog segmenta stanice. Njihovo otvaranje trajaće oko sat vremena“, rekao je sagovornik agencije.

Izolacija posade počela je u petak i trebalo je da se okonča u ponedeljak, ali je produžena do utorka.

Ranije je jedan od izvora upućenih u situaciju saopštio da MSS gubi oko 220 grama vazduha dnevno, što znači da na američkom segmentu postoji rupa veličine 0,1 milimetar.

Nije prvi put

Prethodni put je curenje vazduha na Međunarodnoj svemirskoj stanici registrovano 30. avgusta 2018. godine. Tada se ispostavilo da je razlog curenja bila veštačka rupa u svemirskom brodu „Sojuz“. Kosmonauti su je zatvorili hermetikom, ali se do danas ne zna razlog nastanka rupe.

Komisija „Roskosmosa“ isključila je mogućnost da je brod mogao da bude oštećen na Zemlji.

Na američkom segmentu MSS prijavljeno je curenje 2004. godine. Nakon duže potrage, astronauti su otkrili da vazduh izlazi iz creva na otvoru modula „Destini“.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala