Otkrivena Bajdenova strategija za Srbiju: Šta nas čeka ako u Americi pobedi kandidat demokrata

© AP Photo / Andrew HarnikPredsednički kandidat Džo Bajden sa suprugom Džil posle glasanja na predsedničkim izborima
Predsednički kandidat Džo Bajden sa suprugom Džil posle glasanja na predsedničkim izborima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Savetnik kampanje Džoa Bajdena, Majkl Karpenter, kaže da postoji Bajdenova strategija za Srbiju i ističe da predsednički kandidat demokrata jako dobro poznaje našu zemlju i Zapadni Balkan i ima dobar odnos sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Karpenter je za TV Prva rekao da je o Bajdenovoj strategiji za Srbiju razgovarano više puta sa pripadnicima srpsko-američke zajednice koji podržavaju Bajdena i o tome kakav bi bio strateški pristup Srbiji, prenosi Tanjug.

Džo Bajden i Bakir Izetbegović tokom sastanka 2015. u Zagrebu - Sputnik Srbija
Bajden želi da ispuni bošnjački san i natera Srbe u NATO

Kako je naveo, bio bi fokusiran na ulazak Srbije u EU, podršku daljim reformama u oblasti vladavine prava, na bolje međuljudske veze, u smislu putovanja i ulaganja američkih kompanija u Srbiji, kao i na jačanje bilateralnih vojnih odnosa između SAD i Srbije...

„Bajden jako dobro poznaje Srbiju i Zapadni Balkan, ima dobar odnos i saradnju sa predsednikom Vučićem, oni su se sastali više puta, a ja sam prisustvovao brojnim sastancima“, rekao je Karpenter, koji je i direktor organizacije „Pen Bajden centar“.

On je premijerku Srbije Anu Brnabić nazvao „vrlo zanimljivom i iskusnom političarkom“ i izrazio nadu da će Bajdenova administracija s njom sarađivati.

„Postoje šanse da se iskoriste neke veze koje su uspostavljene u prethodnih nekoliko godina, ali ciljevi su da se Srbija učvrsti kao strateški važna zemlja na Zapadnom Balkanu i učvrsti u EU i evroatlantskim strukturama“, rekao je Karpenter na pitanje kakvu politiku i odnos Srbija može da očekuje ako Bajden pobedi na izborima 3. novembra.

Upitan kakav odnos Srbija može da očekuje od Bajdena prema dijalogu Beograda i Prištine ako pobedi, on tvrdi da je krajnji cilj dijaloga obostrano priznanje.

Debata Donalda Trampa i Džoa Bajdena - Sputnik Srbija
„Jezičak na vagi“: Mogu li Srbi iz tri države da odluče izbore u Americi

„Od Bajdenove administracije bih očekivao mnogo aktivnije učešće, zajedno sa EU, da sednu zajedno za sto, da nemamo dva paralelna procesa koji se dešavaju, a jedni ne obaveštavaju druge, već da imamo dva istovremena procesa. Jedan jedinstveni dijalog između Srbije i Kosova, uz EU i Ameriku. Mislim da će to dovesti do najvećeg uspeha u budućnosti“, poručio je Karpenter.

Ocenio je i da je Vašingtonski sporazum u mnogim elementima pozitivan, u smislu ekonomskih veza i komunikacija između Beograda i Prištine.

„Mislim da je sve to sjajno, ali moja glavna zamerka nije njegova sadržina, već činjenica da je odvojen od evropskog dijaloga. Nadam se da će se u budućnosti sinhronizovati inicijative SAD i EU i da će zajedno SAD i EU voditi taj dijalog ka zaključenju da možemo da imamo Srbiju u EU“, poručio je on.

Karpenter je dodao da je veliki optimista da će Bajden pobediti na izborima, a na pitanje da li će, ukoliko se to dogodi, biti njegov Grenel, rekao je da ne može da govori o tome kakva će biti njegova buduća uloga u Bajdenovoj administraciji.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala