Bajden želi da ispuni bošnjački san i natera Srbe u NATO

© AFP 2023 / -Džo Bajden i Bakir Izetbegović tokom sastanka 2015. u Zagrebu
Džo Bajden i Bakir Izetbegović tokom sastanka 2015. u Zagrebu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ako Bajden pobedi, neće biti nagle promene spoljne politike Amerike, ali bi moglo da se desi da se putem javnosti stvori percepcija koja bi za cilj imala da ubedi Srbe da ne pružaju otpor novoj politici, kaže Obrad Kesić, jedan od sagovornika Sputnjika, o dokumentu „Vizija američkih odnosa sa BiH Džoa Bajdena“, koji su izbacile demokrate.

U dokumentu se, između ostalog, navodi i da je u američkom interesu da obezbedi da cela BiH krene napred u NATO i Evropsku uniju, a suština dokumenta fokusirana je protiv interesa Republike Srpske.

Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden - Sputnik Srbija
Ogoljeno protiv Srba: Bajden objavio viziju za BiH – svakim slovom gazi Republiku Srpsku

U tekstu se podseća da su tokom administracije bivšeg predsednika Baraka Obame SAD, predvođene Bajdenom, sankcionisale Milorada Dodika zbog, kako navode, „aktivne opstrukcije Dejtonskog sporazuma, šaljući snažan signal da SAD neće tolerisati pretnje suverenitetu ili teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine“.

Bajden je praktično „napao“ RS koja je čvrsto protiv ulaska BiH u Severnoatlantsku alijansu, ne propuštajući priliku i da podseti na navodnu „srpsku agresiju“.

Demokrate ostvaruju san Bošnjaka

Politikolog iz Banjaluke Anđelko Kozomara nije iznenađen ovakvim stavom i podseća da je Džozef Bajden duže od 25 godina u svojim javnim istupima antisrpski raspoložen.

„Ako on pobedi Donalda Trampa, stvoriće se novi pritisak na Republiku Srpsku i njeno rukovodstvo, ali pre svega na srpski narod u BiH. Taj pritisak će se ogledati u tome da će Srbe pritiskati da prihvate NATO, da se centralizuje vlast u Sarajevu i tako oduzme još više nadležnosti od RS. Dakle, sve ono što Bošnjaci sanjaju zadnjih 25 godina, sada bi moglo da se im se ostvari ako Bajden pobedi“, ističe naš sagovornik. 

Strah da bi Bajden mogao da realizuje sve što je izneo u ovom pismu je tim veći, što se zna da je on poznati bošnjački lobista.

„Verujem da će se Amerika sa ovih prostora, ipak, polako povlačiti zbog tekućih svetskih dešavanja. Činjenica da 25 godina nakon Dejtona BiH ni u jednom segmentu nije krenula ni korak napred, može biti snažan odgovor Bajdenu i sličnima da shvate da nisu u pravu kada vrše pritisak“, navodi Kozomara.

Bajden ne krije da ne voli Srbe

On napominje da će ovo svakako uticati i na ono srpsko glasačko telo u Americi koje do sada nije bilo toliko za Trampa.

„Bajden je zaista pokazao da ne voli Srbe i da je spreman na radikalne poteze protiv Srba, dakle, glasača čiji rođaci žive na ovim prostorima“, zaključuje naš sagovornik.

Politički analitičar iz Amerike Obrad Kesić objašnjava da su ovakva pisma „dodvoravanje“ određenim grupama glasača u izbornoj kampanji Bajdena normalna i smatra da ne treba tome da dajemo na značaju, kao i da Bajdenovi stavovi ne mogu da nanesu štetu RS unutar BiH.

NATO vojnik - Sputnik Srbija
Kako će Srbi sprečiti NATO da „osvoji“ Bosnu i Hercegovinu

„U velikoj meri oni se ne bave direktno pitanjima u BiH, već je ovo pristup koji je imala i prethodna administracija (pre Trampa). U suštini, svaki probleme koji je sada otvoren u BiH je mnogo složeniji, jer postoje zategnuti odnosi u Federaciji između Hrvata i Bošnjaka, što je ključni problem koji BiH uvodi u dublju i veću krizu“, ističe Kesić.

U svemu ovome, napominje on, nema ničega zbog čega bi Republika Srpska trebalo da se brine, pre svega zato što trenutno Amerika ima mnogo više svojih unutrašnjih problema.

„Bilo ko da pobedi, čeka ga problem, to jest odnos sa Kinom, pitanje Bliskog istoka... Tako da tu nema previše prostora za neke nove avanture na prostoru Balkana“, ocenjuje Kesić.

Pismo koje je obavljeno u javnosti je sasvim sigurno namenjeno Bošnjacima, ali je kontraproduktivno uticalo na srpsku zajednicu u Americi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala