Ogoljeno protiv Srba: Bajden objavio viziju za BiH – svakim slovom gazi Republiku Srpsku

© AP Photo / Charles KrupaBivši potpredsednik SAD Džo Bajden
Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Kampanja Džoa Bajdena, kandidata na predsedničkim izborima u SAD, objavila je dokument pod nazivom „Vizija američkih odnosa sa BiH Džoa Bajdena“ u kom se između ostalog navodi da je u američkom interesu da obezbedi da cela BiH krene napred u NATO i Evropsku uniju. Suština dokumenta usmerena je protiv interesa Republike Srpske.

On je tako, u viziji izneo stavove, praktično protiv RS koja je čvrsto protiv ulaska BiH u Severnoatlansku alijansu, a piše i o navodnoj „srpskoj agresiji“.

U tekstu se podseća da su tokom administracije bivšeg predsednika Baraka Obame, SAD, predvođene Bajdenom, sankcionisale Milorada Dodika zbog kako navode, „aktivne opstrukcije Dejtonskog sporazuma, šaljući snažan signal da SAD neće tolerisati pretnje suverenitetu ili teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine“.

Bajdenova vizija – otvoreno protiv Republike Srpske

U dokumentu koji prenose bosansko-hercegovački mediji, bez preciziranja kada je dokument objavljen, navodi se da će Bajden „zauvek biti protiv mržnje, a da će podržavati suverenitet, teritorijalni integritet i multi-etnički karakter Bosne i Hercegovine“.

Bajden se, kako je navedeno, obavezuje da će pozvati partnere iz Evropske unije i NATO saveznike da zajednički razviju strategiju za čvrsto vezanje zapadnog Balkana u evroatlantskim institucijama.

Navodi se da je bivši američki potpredsednik dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine „od najmračnijih dana u toj zemlji i genocida do kontinuirane borbe za stabilnost i pravdu“.

Kako se dodaje, Bajden zna da je sada vreme za hrabro i odlučno vođstvo SAD u promovisanju i sprovođenju reformi i pomirenja, i da će se ponovo obvezati na postizanje „našeg dugogodišnjeg cilja Evrope kao celovite i mirne“.

„Džo Bajden razume zašto je Bosna i Hercegovina važna za Ameriku i da je u američkom interesu da obezbedi da cela BiH krene napred u NATO i Evropsku uniju“, piše u tekstu.

U uvodu dokumenta se prvo nabraja šta je Bajden učinio za BiH do sada.

Ističe se da je, kada je 90-ih godina na Balkanu izbilo nasilje, kao senator „imao ključnu ulogu u nastojanjima Senata da se zaustavi genocid u BiH“ i da je „uprkos širokom protivljenju intervencijama u regionu, tvrdio da SAD ne bi mogle da stoje po strani dok su nevini civili silovani, ubijani i sahranjivani u masovnim grobnicama“.

Dodaje se da je bio ključan u naporima da se promeni dinamika na terenu u Bosni i Hercegovini, da je na kraju, pomogao da se Vlada SAD, kao i ključni evropski saveznici uvere „da zaustave brutalnu kampanju genocida koju provodi Slobodan Milošević“.

Ponosan na „Srebrenica 1995“

U tekstu se podseća da je Bajden u julu 2008. godine nagrađen nagradom „Srebrenica 1995“.

Zgrada američkog Kongresa u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Kongres sprema rezoluciju o Dejtonu: Etničko čišćenje, koncentracioni logori, genocid

U dokumentu piše i da je u februaru 1991. godine Bajden sazvao jedno od prvih saslušanja u Kongresu posvećenom predstojećem raspadu Jugoslavije i bio „jedan od prvih i najjačih glasova koji se oglasio protiv srpskih napada na Bosnu i Hercegovinu“.

Podseća se da je u aprilu 1993. godine posetio Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Hrvatsku, kao i da se sastao sa Slobodanom Miloševićem i „optužio ga za učešće u ratnim zločinima“.

Nakon tog putovanja, dodaje se, Bajden je pozvao na ukidanje embarga na oružje Bosni i Hercegovini i zahtevao da SAD predvode Zapad u odgovoru na, kako se navodi, „srpsku agresiju“.

Kako piše u dokumentu, Bajden je 30. jula 1993. godine predložio detaljan plan za opstanak Sarajeva, koji uključene odredbe za ukidanje embarga Ujedinjenih nacija na oružje za Bosnu i Hercegovinu, povećanje humanitarne pomoći i pojačan diplomatski pritisak na pregovore i sporazum o prekidu rata.

Navodi se i da je nastavio da pokazuje blizak interes za Bosnu i Hercegovinu nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine, kojim je rat okončan.

„Nakon putovanja 2001. godine u region, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Bajden je Senatu podneo izveštaj u kojem se navodi da "Balkan nije strateška sporedna predstava“, ističe se u dokumentu.

Kaže se i da je jedno od prvih stranih putovanja Džoa Bajdena kao potpredsednika SAD-a bilo u Sarajevu, u maju 2009. godine, kada se obratio parlamentu BiH, „jasno stavljajući do znanja da je budućnost Bosne i Hercegovine u evroatlantskim institucijama, ali da bi se krenulo ka daljnjoj integraciji, rukovodstvo BiH mora učiniti više na premoštavanju etničkih podela i u zajedničkom delovanju u korist svih Bosanaca“.

U tekstu se podseća da su tokom administracije bivšeg predsednika Baraka Obame, SAD, predvođene Bajdenom, sankcionisale Milorada Dodika zbog „aktivne opstrukcije Dejtonskog sporazuma, šaljući snažan signal da SAD neće tolerisati pretnje suverenitetu ili teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine“.

U dokumentu se navodi da Džo Bajden „zna da je, ako hoćemo da BiH uspe, potrebna stabilna i stalna podrška SAD“.

Dodaje se da je „nažalost, pod predsednikom Donaldom Trampom uticaj SAD u regionu je izbledeo jer je Evropsku uniju smatrao za protivnika i dovodio je u pitanje vrednost NATO“.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0