Kongres sprema rezoluciju o Dejtonu: Etničko čišćenje, koncentracioni logori, genocid

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteZgrada američkog Kongresa u Vašingtonu
Zgrada američkog Kongresa u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki Kongres će razmatrati rezoluciju o 25. godišnjici Dejtona, navodi „Dnevni avaz“ i napominje da rezolucija dolazi u vreme pojačanog angažmana SAD u regionu.

Naime, senator Majkl Tarner predložio je ovih dana rezoluciju koja se priseća Dejtonskog sporazuma, ali i poziva vlasti u BiH da nastave sa evroatlanskim integracijama i ustavnim reformama.

Sličnu rezoluciju je predložio i senator Šerod Braun. U predloženoj rezoluciji se ističe da je sporazumom „okončan rat u Bosni i Hercegovini i donet mir.“

Istaknuto je, između ostalog da su „etničko čišćenje i koncentracioni logori korišteni kao sredstvo rata protiv muškaraca, žena i dece Bošnjaka, što je kulminiralo genocidom u julu 1995. u Srebrenici, gde je 8.000 mladića i muškaraca bilo zatočeno i ubijeno“.

„Vlada Sjedinjenih Država potvrđuje podršku suverenitetu Bosne i Hercegovine i podupire posvećenost jednakosti svih naroda prema Opštem okvirnom sporazumu za mir u Bosni i Hercegovini. Od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, vlada i narod Bosne i Hercegovine rade u partnerstvu s međunarodnom zajednicom na izgradnji mirnog i demokratskog društva zasnovanog na vladavini zakona, poštovanju ljudskih prava i slobodnom tržištu“, navedeno je u rezoluciji, prenosi sarajevski portal.

Kako je predloženo, Kongres SAD će, ukoliko rezolucija dobije podršku osuditi „kršenje ljudskih prava koje su se dogodile tokom rata u Bosni i Hercegovini i potvrditi zajedničku posvećenost Sjedinjenih Država i EU promociji i zaštiti ljudskih prava, demokratije i vladavine zakona širom sveta“.

Takođe, ponavlja se važnost Dejtonskog mirovnog sporazuma i podstiče vlada Sjedinjenih Država da usko sarađuje s vladama zemalja koje se graniče sa Bosnom i Hercegovinom - posebno onima potpisnicama Dejtonskog mirovnog sporazuma - kako bi podržala puno sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i koja zahteva regionalnu saradnju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala