Bugarski novinar: Da li smo veći NATO saveznici ako ne slavimo Dan slovenske pismenosti?

CC0 / Pixabay / Spomenik Ćirilu i Metodiju
Spomenik Ćirilu i Metodiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predlog bugarske parlamentarne stranke VMRO da se obeležava Dan bugarske, a ne slovenske pismenosti lišava Bugare mogućnosti da se ponose činjenicom da je ćirilica bugarska tvorevina i zajedničko slovensko nasleđe, smatra Vasil Vasiljev, voditelj „Bugarske slobodne televizije“.
„Da li ćemo postati veći zapadnjaci, ako izuzmemo Slovene iz ovog praznika? Verniji NATO saveznici? Ili je potrebno da pređemo na latinicu, takve lude predloge smo već imali. Šta će narod dobiti ili izgubiti zbog činjenice da vlast želi da prekine još jednu vezu Bugara i Rusa?“, novinar se obratio autorima predloga.

Vasiljev je u obraćanju sugerisao da bi u budućnosti takvi predlozi mogli ići i nešto dalje: „Šta je sledeći korak? Da nas pretvore u katolike ili protestante? Zašto nisu pitali Bugarsku akademiju nauka, istoričare, naučnike, pisce, novinare šta oni misle o tome?"

Dan slovenske pismenosti  Srbi i Rusi zajedno obeležili - Sputnik Srbija
Bugari: Dan „bugarske“ pismenosti će baciti na nas mrlju kao i bombardovanje Jugoslavije

Ranije su bugarski poslanici podržali predlog zakona koji predviđa promenu naziva praznika 24. maja i obeležavanje Dana bugarske pismenosti, a ne slovenske. Predloženo je da se naziv praznika promeni u Dan bugarske pismenosti, obrazovanja i kulture, umesto aktuelnog naziva Dan bugarskog obrazovanja, kulture i slovenske pismenosti.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala