Baku: Imamo pravo da uništimo sve objekte koji ugrožavaju našu teritoriju

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaUništena vojna tehnika Armije odbrane Karabaha u rejonu Hadruta
Uništena vojna tehnika Armije odbrane Karabaha u rejonu Hadruta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Azerbejdžan može da uništi bilo koji, čak i legitiman, vojni objekat koji ugrožava njegovu teritoriju, bez obzira gde se nalazio, navodi se u zajedničkoj izjavi Ministarstva odbrane i Državne granične služba te zemlje.

„Azerbejdžan, pridržavajući se novog humanitarnog prekida vatre, suzdržan je prema neprijateljskim provokacijama duž čitavog fronta i preduzima samo adekvatne mere. Koristeći ovo, Jermenija namerno pogoršava situaciju na različitim pravcima fronta, posebno na obnovljenim deonicama državne granice, pripremajući teren za svoje dalje provokacije“, navodi se u izjavi.

Ministarstvo odbrane i Granična služba ističu da se „mora obezbediti nepovredivost državne granice“.

„Svaka provokacija u ovom pravcu smatra se činom agresije na naš teritorijalni integritet. Uzimajući to u obzir, Azerbejdžan ima pravo da uništi svaki legitiman vojni objekat koji ugrožava njegovu teritoriju, bez obzira na njegovu lokaciju“, zaključuje se u izjavi.

Sukob u Karabahu

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Moskvi su 9. oktobra održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana koji su trajali više od deset sati i završeni usvajanjem sporazuma o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih. Međutim, istog dana strane su počele da se međusobno optužuju za kršenje primirja.

Drugi pokušaj organizovanja humanitarnog prekida vatre učinjen je u noći između 17. i 18. oktobra, ali već nekoliko sati nakon što je primirje stupilo na snagu, Jermenija i Azerbejdžan međusobno su počeli da se optužuju da ga druga strana nije ispoštovala.

Američki Stejt department objavio je u nedelju zajedničko saopštenje ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana, Zograba Mnacakanjana i Džejhuna Bajramova o humanitarnom primirju od 5 časova po srednjoevropskom vremenu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala