Pašinjan: Karabah poštuje primirje, uprkos provokacijama

© REUTERS / STRINGEROstaci artiljerijske granate ispaljene tokom sukoba u Nagorno-Karabahu
Ostaci artiljerijske granate ispaljene tokom sukoba u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je da se u Karabahu poštuje primirje, „uprkos lokalnim provokacijama“.

„Uprkos lokalnim provokacijama, prekid vatre se generalno poštuje. Jermenska strana će se i dalje pridržavati primirja“, napisao je Pašinjan na Fejsbuku.

Sa svoje strane, portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan, takođe je istakla da jermenska strana poštuje primirje u Karabahu.

„Ministarstvo odbrane Jermenije još jednom zvanično izjavljuje da se jermenska strana strogo pridržava humanitarnog primirja uspostavljenog od 8 časova (5 po srednjoevropskom vremenu). Izjave Azerbejdžana da je jermenska strana navodno prekršila humanitarno primirje nisu istinite i predstavljaju otvorenu provokaciju“, napisala je Stepanjanova na Fejsbuku.

Prema njenim rečima, s tim u vezi, jermensko Ministarstvo odbrane pridaje značaj što skorijem uvođenju jasnih parametara za poštovanje režima prekida vatre, početku procesa razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenika, kao i tela poginulih.

Američki Stejt department objavio je ranije zajedničko saopštenje ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana, Zograba Mnacakanjana i Džejhuna Bajramova o humanitarnom primirju od 5 časova po srednjoevropskom vremenu.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala