Ekskluzivno: Novi predsednik Bolivije - Pravićemo i pastu za zube od koke

© AP Photo / Juan KaritaLuis Arse
Luis Arse - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pre nekoliko dana u Boliviji su sumirani rezultati predsedničkih izbora na kojima je pobedio socijalista Luis Arse, bivši ministar ekonomije i partijski saradnik bivšeg šefa države Eva Moralesa.

S njim je razgovarala Darja Stanislavec o zadacima sa kojima se država suočava, o zajedničkim projektima sa Rusijom, sastanku sa Vladimirom Putinom, odnosima sa Sjedinjenim Državama...

Kada će se bolivijska ekonomija okrenuti rastu i koje mere će Vaša vlada preduzeti da bi to postigla?

Moralesove pristalice na mitingu u La Pazu - Sputnik Srbija
Amerika nemoćna: „Politički gerilci“ se vraćaju trijumfalno u njeno dvorište

U kratkoročnom periodu imamo zadatak da stimulišemo domaći turizam. Kovid-19 širom sveta još uvek ne dozvoljava da se u potpunosti primaju svi strani turisti, ovo je takođe tema za razgovor sa Rusijom, ali dok se to ne dogodi, promovisaćemo lokalni turizam

S druge strane, imamo strateške projekte: industrijska eksploatacija litijuma u Boliviji, proizvodnja i izvoz litijumskih baterija, što će dodatno dati 41 novu srodnu industriju u zemlji. 

Imamo i metaluršku industriju, Bolivija tek počinje da ulazi u ovu oblast. O tome želim da razgovaram sa Rusijom. Pored toga, izvozićemo električnu energiju u susedne zemlje, moramo da nastavimo temu proizvodnje gasa, polipropilena i polietilena, kao i da pokrenemo strateški projekat za među-okeanski transportni koridor koji će preko Bolivije povezati Atlantski i Tihi okean. 

Kako je poslednja godina promenila odnose Rusije i Bolivije? Šta očekuje od Rusije?

Smatram da je tokom proteklih jedanaest meseci došlo do pogoršanja odnosa između Bolivije i Rusije. Ono je izazvano prisustvom defakto vlade, koja je na vlast došla zahvaljujući državnom udaru i koja nije razumela šta stoji iza odnosa između naših zemalja. 

Prema tome, ono što ćemo učiniti čim dođemo na vlast je da obnovimo odnose, vratimo se i nastavimo ono što smo započeli. Bilo je mnogo projekata, imali smo nuklearnu energiju, imali smo izvozne projekte. Sve to planiramo da obnovimo sa vladom predsednika Putina.

Veoma bih voleo da se lično sastanem sa predsednikom Putinom u bilo kom okruženju, bilo to u Ujedinjenim Nacijama ili negde drugo. Hteo bih da razmenimo mišljenja i porazgovaramo o pitanjima koja su u interesima obe države. 

Rekli ste da se Evo Morales može vratiti u Boliviju kad god poželi, jer je on Bolivijac i to je njegova zemlja, ali postoje razne istrage protiv gospodina Moralesa. Šta mislite o tim krivičnim istragama? Da li će se one nastaviti?

One moraju da se nastave, jer je to pokretač pravosudnog tela koje mora da radi kao i obično. Ako Evo bude hteo, doći će ovde u Boliviju i braniće se od svih onih sudskih tužbi koje su podnete. Mislim da bi za njega bilo dobro da dođe i odbrani se od svih iznetih tužbi. 

Sa kojim odlukama bivšeg predsednika Moralesa niste saglasni i želite da ih promenite?

Postoji nekoliko stvari koje moramo da popravimo, postoji problem pravosuđa u Boliviji koji još uvek nije rešen. Postoji problem sa univerzalnim zdravstvenim osiguranjem koje takođe treba poboljšati kako bi ljudi mogli da računaju na kvalitetnije usluge. 

Da li želite da poboljšate odnose sa Venecuelom? Kako ocenjujete trenutnu situaciju u zemlji?

Ono što zaista želimo je da obnovimo odnose sa Venecuelom, koje je defakto vlada prekinula iz čisto ideoloških razloga. U Venecueli su braća kao i u bilo kojoj drugoj južnoameričkoj zemlji i mi želimo da ponovo uspostavimo odnose sa njima. 

Nedavno je prelazna vlada primila akreditive od predstavnika Huana Gvaida kao ambasadora Venecuele. Šta ćete učiniti povodom toga?

Planiramo da nastavimo sa radom sa pravom vladom, a to je vlada Madura. 

Da li planirate i da razgovarate sa gospodinom Maduro?

Predsednik Bolivije Evo Morales - Sputnik Srbija
Morales optužen za terorizam

Naravno, nadam se da će biti prilike za razgovor

Kakav će biti vaš odnos sa Sjedinjenim Državama?

To zavisi od njih. Ako nas žele poštovati kao zemlju, poštovati naš suverenitet, onda ćemo bez problema razgovarati po ravnopravnim uslovima. 

Vrlo brzo će se održati izbori u SAD. Po Vašem mišljenju, kakve će odnose SAD imati sa Bolivijom i generalno sa Latinskom Amerikom, ako, na primer, pobedi Tramp, ili ako pobedi Bajden?

Postoji ogromna razlika između njih: za jednog smo nebitni, a sa drugim ćemo možda imati priliku da razgovaramo i napravimo prostor za poboljšanje naših odnosa i naše ekonomije. 

Po Vašem mišljenju, postoje li osnova za istrage protiv članova prelazne vlade?

One su već započete. Podneto je mnogo optužbi protiv raznih državnika, koje bi sudske vlasti trebalo i dalje da razmatraju. 

Kakva će biti politika u vezi sa proizvodnjom koke u Boliviji?

Nastavićemo sa tim. Štaviše, želimo da industrijalizujemo ovo područje. 

Šta to znači?

Na primer, planiramo da napravimo pastu za zube od lišća koke. List koke sadrži 14 alkaloida, od kojih je jedan odličan i smrtonosan lek za karijes. Zato oni koji žvaću koku nemaju karijes

Da li ćete proizvoditi za Boliviju ili za region?

Za Boliviju i za čitav svet. Mi ćemo, naravno, izvoziti ovaj proizvod. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala