Ruski centar „Skolkovo“ testira 5G mrežu sa ruskom opremom

CC0 / / 5G mreža
5G mreža - Sputnik Srbija
Pratite nas
Inovacioni centar „Skolkovo“ zvanično je pokrenuo pilot mrežu pete generacije gde je prvi put korišćena ruska oprema i programi.
U „Skolkovu“ je lansiran pilot projekat 5G mreže u kojoj su prvi put korišćeni domaća oprema i softver, izvestila je pres služba Instituta za nauku i tehnologiju „Skolkovo“ (Skolteh).

Novi mrežni standard „MTS Skolteh“ predviđa brzine prenosa podataka višestruko veće od 4G mreže (do 10Gb/s) i radi u opsegu 4,9GHz .

„Jedinstvenost mreže je u tome što radi pomoću domaćeg softvera i opreme. U budućnosti se ova tehnologija može proširiti na Moskvu i na celu zemlju“, rekao je Dmitrij Lakoncev, šef NTI centra za kompetencije zasnovan na Skolteh bazi za bežične komunikacije i internet.

Pre masovnog uvođenja tehnologije, ovaj pilot projekat će služiti za istraživanje i testiranje razvoja u oblasti komunikacija i stvaranje perspektivnih domaćih usluga.

5G mreža - Sputnik Srbija
Bugarski grad Balčik zabranio izgradnju 5G mreže

Razvijeno programsko rešenje koje koristi OpenRAN (pretpostavlja sposobnost korišćenja softvera i komponenti različitih proizvođača) omogućava nezavisnost od zapadnih dobavljača opreme. Operativna bazna stanica već koristi najvažnije komponente ruske proizvodnje, pre svega antene.

5G će se koristiti ne samo za pružanje komunikacije pretplatnicima, već i u industrijske svrhe, navodi „Skolteh“.

„To će biti robotske platforme i razni manipulatori povezani na 5G mrežu. U njoj neće raditi samo osoba sa smartfonom, već i robot“, rekao je Dmitrij Lakoncev.
5G - Sputnik Srbija
Više od 140 napada na 5G predajnike: Zemlje EU u panici, projekat ugrožen

U budućnosti se planira širenje zone pokrivanja 5G mreže i testiranje domaće opreme i softvera. Operater MTS je već testirao 5G tehnologiju 2019. godine u različitim regionima Rusije. U novembru 2019. godine „Bilajn“ je napravio pilot zonu pete generacije u "Skolkovu" zajedno sa „Huaveiem“. Međutim, u to vreme se nisu koristili domaći softver i komponente.

Programeri su naveli da će se serijski domaći softver koristiti u 5G mrežama krajem 2022. godine. Bazna stanica će se proizvoditi u Rusiji i imaće domaći softver.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala