Otkrivamo: Kako će izgledati dunavska promenada od Kule Nebojša do Pančevačkog mosta /video, foto/

© Služba gradskog urbanisteLinijski park Dorćol
Linijski park Dorćol - Sputnik Srbija
Pratite nas
Beograd će dobiti još jedan veliki park. Umesto zapuštenih koloseka i ranžirnih stanica na Dorćolu, niče velika zelena oaza, koja će biti podeljena na deset celina. Izgradnja Linijskog parka, koji će se prostirati na površini od 4,6 kilometara, trebalo bi da počne krajem sledeće godine, a radovi će trajati oko 2,5 godine.

"Linijski park će imati deset celina. Idejna rešenja je izradilo 55 mladih ljudi, a prema njihovoj zamisli, nova gradska urbana oaza počinje tridesetak metara od Beton hale i završava se kod Pančevačkog mosta. Ta teritorija obuhvata staru železničku prugu koja nije u funkciji kada smo počeli da gradimo Beograd na vodi", pojasnio je glavni urbanista Grada Beograda Marko Stojčić Stojčić.

Prema njegovim rečima, takve parkove imaju Njujork, Pariz, Valensija.

Kako je naveo, urađeno je idejno rešenje, radi se plan detaljne regulacije, a obezbeđena su  sredstva za projektnu dokumentaciju koja će biti raspisana, odnosno nabavka će biti raspisana verovatno početkom februara.

© Služba gradskog urbanisteLinijski park na Dorćolu
Otkrivamo: Kako će izgledati dunavska promenada od Kule Nebojša do Pančevačkog mosta /video, foto/ - Sputnik Srbija
Linijski park na Dorćolu

Stojčić je dodao da je vrednost ovog projekta oko 55 miliona evra i naveo da će park imati drastičan uticaj na razvoj Beograda.

"Prvi put od kada je izgrađen taj deo Beograda, moći će nesmetano pešačkim i biciklističkim koridorima da se priđe Dunavu."

Kako navodi, linijski park će potpuno transformisati čitavo tkivo od 4,6 kilometara.

"Možda građevinski najjednostavnije ali najkomplikovanije su prve tri celine jer obuhvataju deo bedema Kalemegdana. Znači tu ćemo imati rekonstrukciju bedema, imamo plato kod Kule Nebojša koji je kullturno-istorijski značajan. Tu ćemo pokušati da izvedemo radove tako da se odbranimo od voda", naveo je Stojčić.

© Služba gradskog urbanisteDorćol: Linijski park, most
Otkrivamo: Kako će izgledati dunavska promenada od Kule Nebojša do Pančevačkog mosta /video, foto/ - Sputnik Srbija
Dorćol: Linijski park, most

On ukazuje kada su visoke vode tu sve poplavi, pa će se ovom intervencijom i to rešiti.

"Svakako svaka celina ima svoju problematiku možda najviše u imovinsko pravnom smisu, a izazov će biti saobraćajno povezivanje jer Linijski park u kontinuitetu ima 4,6 kilometara i nigde ga ne preseca kolski saobraćaj. To znači da ćemo svuda imati podvožnjake ili neke druge načine prelaska, pa će pešaci i biciklisti u kontinuitetu moći da koriste svih 4,6 kilometara", naglasio je Stojčić.

© Služba gradskog urbanisteDorćol: Linijski park, pruga
Otkrivamo: Kako će izgledati dunavska promenada od Kule Nebojša do Pančevačkog mosta /video, foto/ - Sputnik Srbija
Dorćol: Linijski park, pruga

 

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala