Epidemija veštačkih virusa: Čemu služe američke istraživačke laboratorije na granicama Rusije?

© AP Photo / Martin MeissnerStručnjak za hemijsko oružje sa gas-maskom sakuplja uzorke sa mesta navodnog hemijskog napada
Stručnjak za hemijsko oružje sa gas-maskom sakuplja uzorke sa mesta navodnog hemijskog napada  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Naučni savet pri Savetu bezbednosti Ruske Federacije, na čijem je čelu nekadašnji direktor Federalne službe bezbednosti Nikolaj Patrušev, zatražio je ove nedelje izmenu glavnih strateških dokumenata koji se tiču biološke bezbednosti Rusije. Razlog za to je zastrašujući: pretnja od epidemija izazvanih veštački kreiranim virusima.

Svet je već temeljno uzdrman pandemijom virusa Kovid-19, za koga još ne znamo ni odakle je tačno došao ni kada će i kako prestati da se širi.

I već je dovoljno alarmiran uzajamnim američko-kineskim optužbama da je virus pobegao iz laboratorije u Vuhanu, odnosno, da ga je u Vuhan, na Svetske vojne igre prošlog oktobra, „donela“ vojska SAD, kao što je ustvrdio portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Liđijan Žao. A spomenuta preporuka ruskog Saveta bezbednosti, koja polazi od razumevanja da epidemije veštačkih virusa jesu stvarna opasnost, predstavlja zabrinjavajući dokaz da smo, iz polja teorija zavere i propagandnog rata, već preduboko zakoračili u realnu mogućnost vođenja pravog biološkog rata.

Pitanje Sergeja Lavrova

Pa se utoliko relevantnijim čini i pitanje koje je, u maju ove godine, postavio ruski šef diplomatije Sergej Lavrov: „Kakve ciljeve SAD nastoje da postignu svojim laboratorijama za biološka istraživanja (...) gusto formiranim duž granica Ruske Federacije?“

Kineski „Global tajms“ nudi svoj odgovor na to što „SAD ignorišu rusku zabrinutost zbog američkih laboratorija u susednim zemljama kao što su Ukrajina i Gruzija“. „Razlog je jednostavan“, uveren je kineski list: „Sjedinjene Države kriju svoj program biološkog oružja“.

I zato iznosi zahtev da se, uz inspekciju istraživačke laboratorije u Vuhanu, inspekciji podvrgne i laboratorija u Fort Detriku u Merilendu, glavni centar američke vojske za istraživanje zaraznih bolesti. U kome je, prema pisanju „Njujork tajmsa“ s početka avgusta prošle godine, „zbog bezbednosnih razloga obustavljeno ispitivanje smrtonosnih patogena“...

Sistematsko prikupljanje uzoraka DNK

Šta se tačno dogodilo u Fort Detriku, i šta se sve zapravo tamo ispituje, ostalo je nerazjašnjeno. Baš kao što je, pre tri godine, ostala nerazjašnjena i prava svrha bizarnog projekta američkog Ratnog vazduhoplovstva u kome su, širom Rusije, prikupljani DNK uzorci etničkih Rusa; ovo uz napomenu organizatora projekta da uzorci iz Ukrajine neće biti uzeti u razmatranje.

Virusi - Sputnik Srbija
Postoji rizik od epidemije veštačkih virusa, upozorava Savet bezbednosti Rusije

„Oni to rade s ciljem i profesionalno. Ali, zašto to rade?“, upitao je javno tada Vladimir Putin. A časopis „Erfors tajms“ doneo je posle toga tekst pod naslovom „Kako je istraživački projekat Pentagona uverio Vladimira Putina da se biološki rat približava“...

Da li je zaista biološki rat sve bliži? Zašto Savet bezbednosti Rusije upozorava na mogućnost izbijanja epidemije veštačkih virusa? I kako eliminisati ovu pretnju po budućnost čovečanstva?

Ovo su pitanja o kojima su u „Novom Sputnjik poretku“ govorili vojni analitičar Ljuban Karan i novinar Đuro Bilbija.

Opomena iz Rusije

Upozorenje Saveta bezbednosti Ruske Federacije, o mogućim epidemijama veštački stvorenih virusa, treba shvatiti krajnje ozbiljno“, smatra Đuro Bilbija, i podseća da je francuski virusolog i nobelovac Lik Montanje i za Kovid-19 ustvrdio da nije prirodan već da je napravljen u laboratoriji.

Javni poziv koji je upućen iz saveta na čijem je čelu Nikolaj Patrušev „treba čitati kao opomenu da se ne poseže za virusima kao oružju“, tumači Ljuban Karan.

„Jer, ako je jedan virus sposoban da načini ovoliko štete, i ekonomske i svake druge, šta bi se tek dogodilo ako bi svi otvorili svoja skladišta različitih patogenih materija? Ovo je pokušaj ruskog rukovodstva da svojim protivnicima poruči da je krajnje vreme da se zaustave. U istu svrhu je ruska odbrambena doktrina već izmenjena, u delu u kome kaže da će nuklearno oružje biti upotrebljeno za odbranu u slučaju napada oružjem za masovno uništenje, što obuhvata i biološko oružje“.

Američko protivljenje

A razloga za ozbiljnu zabrinutost ima utoliko više što Sjedinjene Države, za razliku od svih ostalih, odbijaju da svoj biološki program učine transparentnim.

O tome je u maju ove godine govorio i Sergej Lavrov: „Već skoro 20 godina, Rusija i većina drugih zemalja, uključujući Kinu, pozivaju na uspostavljanje verifikacionog mehanizma kojim će se proveravati da li države poštuju obavezu da ne prave biološko oružje. Sjedinjene Države su bezmalo jedine koje se protive ovoj inicijativi. Eskalirale su tenzije oko ovog pitanja, a nespremnost Vašingtona da obezbedi transparentnost svojih vojnih bioloških aktivnosti u različitim delovima sveta podstiče pitanje šta se zaista tamo događa i kakvi su stvarni ciljevi“.

Apokalipsa - Sputnik Srbija
Rizik od biološkog rata veći nego od nuklearnog

„Ukoliko bi dozvolili inspekcije svojih laboratorija, Amerikanci bi sami sebe raskrinkali“, komentariše Đuro Bilbija, i ukazuje da postoji očigledna paralela između tajnih američkih zatvora širom sveta i laboratorija za biološka ispitivanja koje su napravili daleko od svojih granica: „Tamo, gde ne podležu nikakvim pravilima niti kontroli, Amerikanci mogu da rade ono što, zbog američkih zakona, na svom tlu ne bi smeli da rade. Inače im te laboratorije, baš kao ni zatvori poput Gvantanama i Abu Graiba, ne bi ni bili potrebni“.

„Ako nemaju loše namere, zašto se plaše onoga što bi moglo da bude otkriveno u njihovim laboratorijama? Ako je cilj tih istraživanja da se zaštiti svetska populacija, jedino bi logično bilo da svoja saznanja i informacije o onome što rade u tim laboratorijama nude jedni drugima, umesto što to kriju“, naglašava Ljuban Karan.
Rakete i laboratorije

Naročitu pažnju privlači pak podatak da su se ove tajnovite američke laboratorije za biološka istraživanja namnožile u neposrednom okruženju Rusije.

O tome je 17. aprila ove godine govorila i portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova koja je, ukazujući na „sve veće biološko prisustvo SAD u bivšim sovjetskim republikama“, otkrila i da, primera radi, „Ričard Lugar centar za ispitivanje javnog zdravlja“ u Tbilisiju u Gruziji predstavlja „zvanični deo globalnog sistema američke vojske za kontrolu infektivnih bolesti“. Uz napomenu koja je, nezasluženo, izazvala nedovoljno pažnje: „Ne možemo da isključimo mogućnost da takve laboratorije u trećim zemljama Amerikanci koriste za razvoj i modifikaciju različitih patogenih agenasa, pa i za vojne svrhe“.

Testiranje na virus korona - Sputnik Srbija
Ruski lekar: Pandemija virusa korona liči na probu biološkog rata

„Amerika, preko NATO-a, pokušava da izvrši pritisak na Rusiju u svim sferama — ekonomskim sankcijama, raspoređivanjem trupa i raketnih sistema kojima se ona okružuje, a sada vidimo da sa konvencionalnim snagama duž granica Rusije idu i ove laboratorije za biološka istraživanja“, primećuje Ljuban Karan.

„Tokom prethodne tri godine iz Pentagonovog budžeta u ovu svrhu potrošeno je oko milijardu dolara“, dodaje Đuro Bilbija, i skreće pažnju da se, uz Rusiju, „laboratorijama u Tadžikistanu i Uzbekistanu istovremeno 'cilja' i Kina. To je pojas iz koga će se ratovati biološki ako, ne daj Bože, do toga zaista i dođe. Zato su ove laboratorije, kakvih ima više desetina, i formirane upravo na ovim prostorima, a ne na teritorijama drugih satelitskih i poslušnih država, kao što su Rumunija ili Bugarska na primer, koje su udaljenije od granica Rusije“.

„Jasno je da Rusija to ne može mirno da posmatra, i prinuđena je da i sama preduzme određene mere. Izbacivanjem dveju vakcina protiv Kovida-19, pre nego što je Zapad u tome uspeo, pokazala je da i te kako poseduje potencijale za ovu vrstu istraživanja,“ napominje Ljuban Karan, i zaključuje upozorenjem: „Trka u biološkom naoružanju, ako bi do nje došlo, ima potencijal da dovede do totalnog uništenja čovečanstva. Jer, biološki rat do sada nije vođen ne zato što nije efikasan, već zato što je isuviše efikasan“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala