Rizik od biološkog rata veći nego od nuklearnog

© Sputnik / Maksim BogodvidApokalipsa
Apokalipsa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon izjave ruskog lekara, dečijeg hirurga Leonida Rošalja da situacija sa pandemijom virusa korona liči na „probu biološkog rata“, u ruskim i svetskim stručnim krugovima povela se debata o tome da li je taj virus novo biološko oružje i preti li nam biološki rat.

Dok jedni upozoravaju da je rizik od biološkog rata sada veći nego od nuklearnog, drugi odbacuju takve tvrdnje, napominjući da nema dokaza o veštačkom poreklu virusa korona i naglašavaju da u ovoj situaciji ne bi trebalo spekulisati.

„Mislim da je sada rizik od biološkog rata mnogo veći nego od nuklearnog. U stvari, međunarodna zajednica pokazuje zavidnu nemarnost po ovom pitanju. Još kada je Iran počeo da proizvodi plutonijum, odmah su protiv te zemlje bile uvedene sankcije. Međutim, kada je reč o koroni, razne privatne korporacije sprovode ne manje opasna istraživanja, ali niko njima ne nameće nikakve sankcije. Smatram da je širenje biotehnologija mnogo opasnije od širenja nuklearne tehnologije“, kaže za Sputnjik Igor Nikulin, mikrobiolog i bivši član Komisije UN za biološko i hemijsko oružje, dodajući da je „nuklearni rat nemoguće neprimetno započeti, a biološki — moguće“.

Stručnjaci napominju da se generalno biološki rat, pre svega, vodi protiv određene ekonomije, a ljudi su najčešće samo kolateralna šteta. Kako objašnjavaju, zbog velikog broja obolelih staje cela privreda i taj nevidljivi neprijatelj tako stvara ogromne gubitke državama.

Rusija položila test

Ipak, kada je reč o virusu korona, mnogi ruski političari i eksperti ukazuju na to da trenutno nema dovoljno dokaza da bi se bilo ko optužio da je odgovoran za pojavljivanje tog virusa i da postoje mnoga oprečna mišljenja po tom pitanju, te zaključuju da „bez adekvatnih dokaza ni jedni ni drugi nisu u pravu“.

Čak i lekar Leonid Rošalj, koji je izneo mišljenje da situacija sa pandemijom virusa korona liči na „probu biološkog rata“, kaže da ne tvrdi da je ovaj virus napravio čovek, jer nema dovoljno osnova za ovakve tvrdnje. Ipak, on smatra da je ovo testiranje zdravstvenog sistema, uključujući i biološku zaštitu zemlje.

Ono oko čega je većina eksperata saglasna, jeste činjenica da je Rusija bila spremnija da se bori protiv infekcije virusa korona od većine zemalja – uspela je brzo da se mobiliše, napravila je bolnice i mesta gde se mogu lečiti takvi pacijenti, zdravstveni sistem je uspešno prošao test, a ubrzano se radi i na stvaranju vakcine. Pored toga, lekari ističu da je niska stopa smrtnosti u Rusiji povezana sa pravovremenim uvođenjem ograničenja ulaska u zemlju i merama unutrašnje kontrole.

Spekulacije zastrašuju ljude

Nikulin podseća da je još u SSSR-u sistem biološke zaštite bio izgrađen na najvišem nivou i da je kineski izgrađen po istom modelu, ali da je Rusija delimično izgubila taj sistem. U to vreme svaki ruski regionalni centar imao je bolnicu za zarazne bolesti, koja je bila opremljena zasebnim boksovima sa posebnim ventilacionim sistemom, posebnim ulazom i kupatilom. Početkom devedesetih u Rusiji je bilo 140 hiljada kreveta za infekcione bolesnike i radilo je na desetine različitih antivirusnih institucija. Prema podacima „Rostata“, ta brojka je danas smanjena za 2,4 puta i iznosi 59 hiljada kreveta. Nikulin smatra da Rusija ne bi ni primetila virus korona da se taj sistem očuvao.

Deputat ruske Državne dume, epidemiolog Genadij Onišćenko konstatuje da u medijima tokom pandemije virusa korona postoje elementi terorističke informacione pretnje i čak hibridnog rata, ali ističe da još nema dokaza da je kovid 19 veštački virus.

On je objasnio da mediji podgrevaju priče o širenju infekcije, iako se ona u stvari može oceniti kao „umereno opasna“. To, prema njegovoj oceni, destabiliše društvo, podriva ekonomiju i zastrašuje ljude. U takvim uslovima se i testira tehnologija informacionog rata.

Ruski predsednik Vladimir Putin drži se stava da nema nikakve osnove za tvrdnje da je virus namerno ubačen i da je neko nešto namerno uradio. On smatra da je sada potrebno suzbiti ono što se dogodilo, „a ne voditi razgovore o tome odakle je virus došao“. Putin prepušta stručnjacima da analiziraju i prave procene, ali smatra da je sada najvažnije shvatiti suštinu onoga što se dešava i izgraditi sistem zaštite.

Šef Kremlja ističe da bi u ovom trenutku države trebalo da udruže snage u efikasnoj borbi protiv epidemije, a ne da se međusobno optužuju. On naglašava da treba činiti ono što će sve nas oslobodite ove pretnje, a ne ići putem konfrontacija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala