Azerbejdžan: Spremni smo za primirje, ali Jermenija mora prva da spusti oružje

© Press-služba prezidenta Azerbaйdžana / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Azerbejdžana: Provokacija Jermenije, odgovorićemo
Predsednik Azerbejdžana: Provokacija Jermenije, odgovorićemo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Azerbejdžan je spreman da obustavi borbena dejstva u Nagorno-Karabahu, ali Jermenija mora da bude prva koja će da spusti oružje, izjavio je azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev.

„To sam već rekao i tokom pregovora u Moskvi 10. oktobra. Potrebno je da prvenstveno Jermenija prestane da napada. Tek nakon toga naše diplomate mogu da stupe na scenu“, rekao je on.

Prema rečima Alijeva, Jermenija mora da prizna i prihvati određene principe rešavanja ovog konflikta koji su već prihvaćeni od strane Rusije, Francuske i SAD.

„Tek nakon toga ćemo se i mi vratiti za pregovarački sto“, dodao je.

Alijev je takođe rekao i da je jermsnki premijer Nikol Pašinjan lično odgovoran što je proces pomirenja u Nagorno-Karabahu obustavljen.

„Status kvo više nije moguć, pojavila se nova realnost. Nismo mi započeli borbena dejstva, već Jermenija. Naš odgovor je adekvatan, mi ćemo uvek oslobađati teritoriju koja zvanično pripada nama. Ako ne prestanu sa pucanjem, nastavićemo sa oslobađanjem“, dodao je.

Alijev se osvrnuo i na pitanje Turske, tačnije na dolazak u Karabah boraca iz Sirije, rekavši da zvanična Ankara  ni na koji način nije umešana u ovaj konflikt.

„Budućnost Karabaha vidim isključivo u mirnoj kohabitaciji Azerbejdžanaca i Jermena, dakle zajevnički život u miru i blagostanju“, zaključio je on.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala