Srpska zajednica u Sarajevu je uništena: Dodik o ratnom stradanju Srba

© Sputnik / Marijana KolakovićSarajevo panorama
Sarajevo panorama - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je, povodom usvajanja Izveštaja o radu Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu u periodu 1991-1995. godina, da je u tom gradu potpuno uništena srpska zajednica i imovina Srba vredna 50 milijardi maraka.
"U Sarajevu je, što se tiče Srba, potpuno satrta i uništena srpska zajednica, preko 150.000 ljudi je izašlo, a Srbi su tamo imali preko 50.000 stambenih jedinica i da svaka u proseku košta 100.000 maraka, što je minimum, to je 50 milijardi maraka bogatstva koje je ostalo u Sarajevu i koje su Bošnjaci dobili za nisku vrednost, a mnoge su i oteli, kao što su stanovi bivših pripadnika JNA koji nikada nisu vraćeni vlasnicima", rekao je Dodik novinarima tokom posete Pelagićevu.

On je dodao da činjenice govore o tome da je nad Srbima vršen zločin u logorima, da su bacani u jame oko Sarajeva i da su to pokušali da sakriju, pre svega muslimanski mediji i vlast, a onda i deo međunarodne zajednice.

"Šta mi imamo od tog izveštaja? Imamo, verujem, istinu, a mi hoćemo golu istinu", istakao je Dodik i pozvao sve koji imaju bilo kakve činjenične spoznaje o događajima tokom rata u Sarajevu da ih dostave, jer će se izveštaj dopunjavati u kontinuitetu.

Dodik je dodao da je pisanje izveštaja za Sarajevo bila obaveza koju su nametnuli stranci.

Bosna i Hercegovina. Sarajevo - Sputnik Srbija
Novo rušenje temelja Bosne: Sarajevo bi da bira i Srbe

"To je bila obaveza koju su sami sebi zadali stranci, putem Suda za ljudska prava tražen je izveštaj od muslimana za Sarajevo, što muslimani, naravno, nikada nisu uradili, ali su zato stranci naterali tadašnje vlasti Republike Srpske da prave izveštaj na koji su se oni kasnije pozivali čak i u sudskim procesima u Hagu", istakao je Dodik, prenosi RTRS.

On je rekao da su izveštaj u stvari sačinili stranci, a tadašnja vlast Srpske ih samo prihvatila kao svoj.

"Vlada i parlament Republike Srpske su poništili taj izveštaj koji je bio pun netačnosti i odlučeno je da se pravi izveštaj za Sarajevo i novi izveštaj za Srebrenicu koji će, verujem, biti gotov najviše za mesec dana", najavio je Dodik.

Prema njegovim rečima, izveštaj koji je usvojen pisali su stručnjaci iz svih krajeva sveta, najvažnija imena iz te oblasti.

Vlada Republike Srpske primila je danas k znanju Izveštaj o radu Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu u periodu 1991-1995. godina.

Predsedavajući Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu je stručnjak iz Izraela Rafael Izraeli, profesor na Jevrejskom univerzitetu i ekspert iz oblasti istorije radikalnog islamizma koji se sednici priključio posredstvom video-linka.

Izveštaj se bavio istraživanjem stradanja Srba u Sarajevu sa istorijskog, vojnog, političkog i drugih aspekata, a odnosio se i na realnu postavku i ulogu medija u izveštavanju tokom ratnog perioda u BiH i konkretno u Sarajevu. Izveštajem je obuhvaćena i trauma koju su Srbi prošli tokom rata, a koju prolaze i danas.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala