Novo rušenje temelja Bosne: Sarajevo bi da bira i Srbe

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaBosna i Hercegovina. Sarajevo
Bosna i Hercegovina. Sarajevo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odluka Centralne izborne komisije BiH da se zabrani učešće strane „ Ujedinjena srpska“ na lokalnim izborima zbog predizbornog spota ove stranke koji, po njima, propagira međunacionalnu mržnju, nije odluka članova tog tela već bošnjačko - sarajevske čaršije. Ukoliko se to zaista i desi, to će biti presedan i novi potres u BiH.

Ovo nam kaže banjalučki politikolog Anđelko Kozomara koji smatra da je CIK mogao da postupi na milion drugih načina, a ne da zbog provokativnog spota od par sekundi zabrani učešće jednoj stranci na izborima.

Sarajevo bi da preko CIK - bira i Srbe

„Osim toga, sadašnji sazva CIK-a je nelegalan i nelegitiman. Zakonom je izričito propisano da se članovi CIK-a biraju na konkursu i da ne mogu biti stranački aktivisti niti članovi bilo koje partije u BiH. Sadašnji članovi su izabrani odlukom većine u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i među njima ima aktivista SDS-a i PDS-a, tu su i aktivisti stranke Željka Komšića kao i oni koje je instalirao SDA. Takav CIK, koji ni po čemu nije legitiman, do sada je napravio više neustavnih postupaka; produžavajući i odgađajući izbore pre svega opravdanjima koja nisu imala nikakva utemeljenja u realnosti“, navodi Kozomara ističući da je jasno da namere CIK-a nisu „čiste“.

Izbori ne bi bili legitimni

„Nisam siguran da će Apelacioni sud ozbiljno razmatrati žalbu koju je „Ujedinjena srpska“ najavila, jer je jasno da ni ovu prethodnu odluku nije doneo CIK. Po meni, spot je tu manje sporan, koliko im je sporan lider „Ujedinjene srpske“ Nenad Stevandić. On je predsednik Srpskog parlamentaranog kluba u Parlamentarnoj skupštini BiH i tamo im često zadaje ozbiljne glavobolje, iznoseći raznorazne optužbe na njihov rad koje su opravdane“ kaže naš sagovornik.

„Ujedinjena srpska“ nije velika stranka ali je parlamentarna i ako stvari ostanu kako sada stoje, ona neće moći da učestvuje na ovim izborima, što nije dobro.

Podsećajući da je Milorad Dodik izjavio da će, ukoliko US bude onemogućeno da pod uslovima koji važe za sve političke subjekte u BiH izađe na izbore, i SNSD pozvati sve koalicione partnere da preispitaju učešće na predstojećim lokalnim izborima. Kozomara kaže da onda ti izbori neće biti validni.

Spot je samo izgovor

„To bi značilo da bi u svim opštinama u RS  pobedila sadašnja opozicija koja bi učestvovala u izborima koji ne bi bili ni legitimni jer ta "pobeda" ne bi bila izraz narodne volje“ kaže Kozomara.

CIK BiH je poništio overu za učešće na lokalnim izborima stranke "Ujedinjena Srpska" i predsednika te stranke Stevandića kaznila sa 10.000 KM, zbog izbornog spota za koji je CIK ocenio da  izaziva mržnju na nacionalnoj osnovi.

Lokalni izbori u BiH trebalo je da se održe u maju ove godine, ali su zbog nedostatka finansija odloženi za 15. novembar.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala