Ruski institut na udaru američkih sankcija zbog „umešanosti“ u hakerski napad

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaHakerski napad
Hakerski napad - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD su uvele sankcije protiv ruskog Centralnog naučno-istraživačkog instituta za hemiju i mehaniku, saopštilo je američko Ministarstvo finansija.

Institut je uvršten u sankcioni spisak (SDN listu). To znači da se aktive instituta u Americi zamrzavaju, a da je američkim državljanima zabranjeno da posluju sa njim. Takve mere usvojene su u skladu sa sa zakonom „O borbi protiv američkih protivnika putem sankcija“ (CAATSA).

Ministarstvo finansija je pojasnilo da je donelo odluku o uvođenju sankcija zbog navodnog korišćenja štetnog kompjuterskog programa Triton u avgustu 2017. godine tokom hakerskog napada na naftno hemijsko postrojenje na Bliskom istoku. SAD su došle do zaključka da je napad izveden uz pomoć Centralnog naučno-istraživačkog institut za hemiju i mehaniku, koji je „pružio specijalno pripremljena sredstva, koja su omogućila taj napad“.

„Ruske vlasti nastavljaju svoje opasno delovanje u sajber-prostranstvu, koje je usmereno protiv Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika. Naša administracija će nastaviti aktivno da štiti životno važnu infrastrukturu SAD od svih, koji pokušaju da joj naškode“, izjavio je američki ministar finansija Stiven Mnučin.

Ranije je američko Ministarstvo pravde i FBI optužili šest državljana Rusije za hakerske napade. Oni su osumnjičeni za umešanost u širenje virusa NotPetja 2017. godine. Kako tvrde predstavnici Ministarstva i FBI, optuženi su oficiri GRU i organizovali su, između ostalog, sajber napade na Olimpijadu u Južnoj Koreji 2018. godine.

Ruske vlasti su više puta odbacivale optužbe Zapada o sajber-napadima.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala