Pompeo: Jerevan i Baku da pristupe suštinskim pregovorima o Karabahu

© AP Photo / Mike SegarAmerički državni sekretar Majk Pompeo
Američki državni sekretar Majk Pompeo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je Jermeniju i Azerbejdžan na suštinske pregovore o Nagorno-Karabahu, saopšteno je u Stejt departmentu posle odvojenih susreta koje je američki zvaničnik imao sa šefovima diplomatija dve zemlje.
„Američki državni sekretar istakao je da je neophodno da se prekine nasilje i zaštite civili. Takođe, istakao je značaj početka suštinskih razgovora pod okriljem Minske grupe OEBS kako bi se rešio konflikt bazirajući se na principima Helsinškog akta o nekorišćenju pretnje nasiljem, pretnje teritorijalnoj celovitosti i pravima naroda na samoopredeljenje“, saopštila je predstavnica Stejt departmenta za medije Morgan Ortagus.

Ministri dve zemlje danas borave u Vašingtonu.

Donald Tramp - Sputnik Srbija
Tramp: Učestvujem u pregovorima o Karabahu, postignut veoma dobar napredak

Nešto ranije danas u Jerevanu je saopšteno da su jermenski ministar Zograb Mnacakanjan i Pompeo razgovarali o potrebi obnavljanja procesa mirnog rešavanja pitanja Karabaha, a potvrđeno je i da je neophodno ispuniti obaveze iz dogovora o prekidu vatre.

Jermenski ministar je rekao da Azerbejdžan deluje u Nagorno-Karabahu uz direktno učešće Turske, koje se ogleda u vojno-tehničkoj pomoći, ali i prebacivanju terorista u region.

Odvojeni sastanak sa Pompeom imao je i šef azerbejdžanske diplomatije Džejhun Bajramov koji je takođe ukazao na problem prisustva plaćenika i terorista u Nagorno-Karabahu.

Ministar je, kako se navodi u saopštenju azerbejdžanske strane, obavestio Pompea o „destruktivnoj politici jermenske strane, namernom gađanju civila u Azerbejdžanu, masovnom vrbovanju plaćenika i terorista iz inostranstva“.

Bajramov je naglasio da je „pravedna pozicija Azerbejdžana zasnovana na četiri poznate Rezolucije SB UN i drugim dokumentima“.
 
 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala