Tramp: Učestvujem u pregovorima o Karabahu, postignut veoma dobar napredak

© AP Photo / Alex BrandonDonald Tramp
Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp kaže da učestvuje u pregovorima o Nagorno-Karabahu, ali nije obelodanio mnogo detalja.

Tramp je izjavio da učestvuje u posredovanju između Jermenije i Azerbejdžana, ali nije precizirao da li razgovara sa liderima tih zemalja“, preneli su novinari predsedničkog pula.

Američki lider je rekao i da je u pregovorima postignut „veoma dobar napredak“.

„Razgovaramo o tome, razgovaramo sa Jermenijom. Imamo veoma dobre odnose sa Jermenijom, tamo žive veoma dobri, neverovatni ljudi. Videćemo šta će biti“, rekao je američki predsednik novinarima.

Nije želeo da kaže da li je bio u kontaktu sa liderima dve zemlje.

Šefovi diplomatija Jermenije i Azerbejdžana danas se nalaze u Vašingtonu i predviđeno je da se sastanu sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom.

Amerika je, uz Rusiju i Francusku, kopredsedavajuća Minske grupe OEBS koja se bavi pitanjem Nagorno-Karabah.

Sukob u Nagorno-Karabahu

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

U Moskvi su 9. oktobra održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana koji su trajali više od deset sati i završeni su usvajanjem sporazuma o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih. Međutim, istog dana strane su počele da se međusobno optužuju za kršenje primirja. 

Drugi pokušaj organizovanja humanitarnog prekida vatre bio je u noći između 17. i 18. oktobra, ali već nekoliko sati nakon što je primirje stupilo na snagu, Jermenija i Azerbejdžan izjavili su da ga druga strana nije ispoštovala.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala