Lider Karabaha obratio se Putinu: Pomozite da se pokrenu pregovori

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaLider Nagorno-Karabaha Araik Arutjunjan
Lider Nagorno-Karabaha Araik Arutjunjan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik nepriznate Republike Nagorno-Karabah Araik Arutjunjan obratio se ruskom predsedniku Vladimiru Putinu s molbom da učini sve što je moguće, kako bi se okončala borbena dejstva i ponovo pokrenuli politički procesi u zoni sukoba u Karabahu.
„Vi ste ličnost i lider sa ogromnim autoritetom u svetu i u našem regionu. Molim Vas da učinite sve što je moguće kako bi se okončala borbena dejstva i obnovili politički procesi u zoni azerbejdžansko-karabaškog sukoba“, napisao je on na svojoj Fejsbuk stranici.

Arutjunjan je naglasio da „u svim fazama rešavanja azerbejdžansko-karabaškog sukoba - Rusija striktno poštuje odredbe međunarodnog prava i mirnog regulisanja konflikta na osnovu principa nekorišćenja sile i pretnje silom“.

„U procesu rešavanja azerbejdžansko-karabaškog sukoba, Rusija deluje i kao zemlja kopredsedavajuća Minske grupe OEBS i kao zemlja koja ima posebnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti u regionu. Republika Arcah (Karabah) veoma ceni posredničke napore Rusije, njenu aktivnu ulogu i odlučujući doprinos u svim fazama rešavanja sukoba i postizanje Trilateralnog sporazuma o prekidu vatre iz 1994. godine“, navedeno je u pismu.
Zaharova: Nadamo se da će posle izbora u Americi zavladati zdrav razum - Sputnik Srbija
Moskva: Nastavljamo posredovanje kako bi se zaustavilo krvoproliće u Karabahu

Lider Karabaha je takođe rekao da je Rusija odigrala odlučujuću ulogu u ponovnom uspostavljanju mira i stabilnosti tokom još jedne eskalacije azerbejdžansko-karabaškog sukoba 2016. godine.

Prema njegovim rečima, upravo posredovanjem Rusije u Moskvi je 5. aprila 2016. godine  postignut dogovor o prekidu borbenih dejstava i obnavljanju režima prekida vatre iz 1994. godine.

Arutjunjan je posebnu pažnju posvetio Putinovom govoru na sastanku diskusionog kluba „Valdaj“, koji je, prema rečima jermenskog predsednika Armena Sarkisjana, izazvao burnu reakciju u Karabahu i među celim jermenskim narodom.

Podsetio je na glavne teze govora ruskog predsednika da sukob nije počeo prosto kao međudržavni i kao borba za zemlje, već iz etničke konfrontacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala