Tramp se našalio: Rusi verovatno misle da smo ludi

© AP Photo / Susan WalshAmerički predsednik Donald Tramp sa zaštitnom maskom na licu
Američki predsednik Donald Tramp sa zaštitnom maskom na licu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp ismevao je pretpostavku da je Moskva umešana u istoriju sa elektronskom poštom Hantera Bajdena, sina predsedničkog kandidata Džoa Bajdena, rekavši da u Rusiji, verovatno misle da su Amerikanci ludaci.
„Ovaj laptop, na kome je pronađena prepiska je katastrofa za njih. Nekako je zaboravio da ga uzme. Šta dođavola? A onda Šif, šef obaveštajnog odbora, kaže da je Rusija to učinila, Rusija, Rusija, Rusija. Oni verovatno misle da smo ludi“, rekao je Tramp na skupu u Severnoj Karolini.

List „Njujork post“ je ranije objavio prepisku Hantera Bajdena i savetnika za menadžment „Burisme“ Vadima Požarskog, koji mu se u jednom pismu zahvaljuje na sastanku sa Džoom Bajdenom, a u sledećem od njega traži da razmisli kako bi mogao da „iskoristi svoj uticaj“ da pomogne kompaniji.

Američki državni sekretar Majk Pompeo - Sputnik Srbija
Pompeo: Rusija nije umešana u curenje podataka o Bajdenovom sinu

Prema navodima lista, Hanter je predstavio oca rukovodstvu ukrajinske energetske kompanije „Burisma“ 2015. godine, tokom njegovog mandata na mestu potpredsednika Sjedinjenih Američkih Država. Ova otkrića su u suprotnosti sa Bajdenovom tvrdnjom da on nije imao nikakve veze sa radom sina u toj kompaniji.

Procurila prepiska pronađena je u laptopu koji je otkriven u jednom od servisa u Delaveru. Vlasnik servisa je napravio kopiju hard diska, koji je dobio Rudi Đulijani, bivši gradonačelnik Njujorka i Trampov lični advokat. Đulijani je kasnije dao ovaj uređaj listu.

Američki predsednički kandidat Demokratske partije Džo Bajden na predizbornom mitingu - Sputnik Srbija
Trampov advokat: Bajdenov sin na kompjuteru drži slike maloletnica

Hanter Bajden radio je kao savetnik u upravi „Burisme“, zarađujući do 50.000 dolara mesečno. Trampove pristalice sumnjaju da je Bajden mlađi koristio svog oca za lobiranje.

Pored toga, sumnjaju da je Džo Bajden vršio pritisak na ukrajinske vlasti da smeni generalnog tužioca Viktora Šokina, koji je istraživao kompaniju „Burisma“. Džo Bajden je ovo negirao, a demokrate su publikaciju nazvale kampanjom Kremlja.

Šef obaveštajnog komiteta Adam Šif rekao je da je objavljivanje „otkrića“ o Bajdenu i njegovom sinu pokušaj ruskih vlasti da vode kampanju dezinformacija. Nakon toga su i šef američke Nacionalne obaveštajne službe Džon Ratklif i FBI rekli da objavljivanje prepiske Bajdena mlađeg nema nikakve veze sa Rusijom.

Ranije je radio Sputnjik objavio da je Trampov advokat negirao učešće Rusije u slučaju Bajdenovog sina.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala